Categories: Κόσμος

Ο χάρτης της μετάλλαξης Όμικρον στον κόσμο. Έκλεισε τα σύνορα της και η Ιαπωνία

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού,  « Όμικρον»,  εξαπλώνεται στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς από και προς τις χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής, όπου πρωτοεντοπίστηκε. Εκτός από τη Σκωτία που ανακοίνωσε 6 κρούσματα  με το συγκεκριμένο στέλεχος , νωρίτερα και ο Καναδάς ανακοίνωσε δυο επιβεβαιωμένα.

Παράλληλα 13 κρούσματα  της νέας παραλλαγής, ανακοινώθηκαν στην Πορτογαλλία, όλα σχετιζόμενα με παίκτες και προσωπικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λισσαβόνα, Μπελενένσες. Παράλληλα οι αρχές σε Γαλλία και Ελβετία  εξετάζουν ύποπτα κρούσματα της  νέας μετάλλαξης, η οποία στην Ευρώπη έχει κάνει την εμφάνισή της σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία.

Η περίπτωση του «ασθενή μηδέν» στην Ιταλία , ωστόσο, δείχνει ότι το στέλεχος βρισκόταν στην γηραιά ήπειρο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και υπογραμμίζει την αδυναμία των συστημάτων τεστ, που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό των ασθενών Covid πριν οι ταξιδιώτες επιβιβαστούν σε αεροπλάνα. Συγκεκριμένα, ο πρώτος Ιταλός που βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή είχε αρνητικό τεστ πριν την πτήση του από την Αφρική και κυκλοφορούσε στην γειτονική χώρα για μέρες πριν από τη διάγνωσή του.

Στη Σκωτία διάχυτη είναι η  ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για το γεγονός ότι από τα έξι κρούσματα που εντοπίστηκαν, δεν είχαν ταξιδέψει όλα στο εξωτερικό, στοιχείο που ενισχύει τον φόβο ότι η διασπορά της μετάλλαξης στη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ήδη σε εξέλιξη και, όπως ανακοινώθηκε, αξιωματούχοι του τομέα δημόσιας υγείας εργάζονται για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ τα δύο πρώτα κρούσματα κατάγραψε και ο Καναδός με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία. Οι δύο ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση στην Οτάβα και οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της επαρχίας Οντάριο.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού η Ιαπωνία  αποφάσισε να κλείσει από αύριο τα σύνορά της σε όλους τους ξένους ταξιδιώτες, για να αποφύγει την εξάπλωση στο έδαφός της, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μόλις τρεις εβδομάδες αφού χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς, επιτρέποντας την είσοδο σε επιχειρηματίες, φοιτητές και ασκούμενους.

Οι Ιάπωνες που επιστρέφουν από εννέα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής και από τις χώρες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της «Όμικρον» θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε «αυστηρή απομόνωση», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο Φουμίο Κισίντα εξήγησε πως το μέτρο λαμβάνεται για να αποφευχθεί «το χειρότερο σενάριο» και ότι η απαγόρευση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μέχρι νεοτέρας.

Μέχρι σήμερα το Ισραήλ ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευε την είσοδο αλλοδαπών, για δύο εβδομάδες. Το Μαρόκο απαγορεύει για το ίδιο διάστημα όλες τις διεθνείς πτήσεις.

 

 

 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago