Κόσμος

Διαξιφισμοί Μασκ – Ζελένσκι με φόντο τον Ουκρανικό πόλεμο

Ψηφιακοί διαξιφισμοί Μασκ και Ζελένσκι με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά από πρόταση του δισεκατομμυριούχου για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην οποία κάλεσε τους χρήστες του Twitter να ταχθούν υπέρ ή κατά. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με δική του δημοσίευση καταδίκασε την πρόταση.

«Ποιος Ίλον Μασκ σας αρέσει περισσότερο;» ήταν η ερώτηση του Ζελένσκι, προσφέροντας δύο επιλογές: εκείνος που υποστηρίζει την Ουκρανία ή εκείνος που υποστηρίζει τη Ρωσία;

Ο Μασκ, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις τέσσερες ουκρανικές περιφέρειες – την προσάρτηση των οποίων ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία – με την προϋπόθεση να επιβλέψουν την διαδικασία παρατηρητές του ΟΗΕ. Τα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τη Δύση ως «παράνομα» και «εξαναγκαστικά».

«Η Ρωσία αποχωρεί αν αυτή είναι η βούληση του λαού», έγραψε ο Μασκ.

Ο επικεφαλής της Tesla πρότεινε η Κριμαία – την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014 – να αναγνωριστεί ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να διασφαλιστεί η υδροδότηση της Κριμαίας και η Ουκρανία να τηρήσει ουδέτερη στάση. Αυτή ήταν και η πρόταση για την οποία ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι».

Στον διαδικτυακό καυγά μπήκε και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα: «Αγαπητέ Ίλον Μασκ, όταν κάποιος επιχειρεί να κλέψει τους τροχούς του Tesla σας, δεν καθίσταται νόμιμος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή των τροχών. Ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εκείνα ψήφισαν υπέρ. Απλώς το αναφέρω», σχολίασε

Ο Έλον Μασκ συνέχισε καλώντας τους χρήστες του twitter να συμμετάσχουν σε νέα δημοσκόπηση: «Ας δοκιμάσουμε αυτό τότε: η βούληση των κατοίκων του Ντονμπάς και της Κριμαίας να κρίνει αν θα ανήκουν στη Ρωσία ή στην Ουκρανία».

Υπογράμμισε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η πρόταση του δεν είναι δημοφιλής, αλλά ότι «εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν άσκοπα για ένα ουσιαστικά πανομοιότυπο αποτέλεσμα».

«Η Ρωσία έχει τριπλάσιο πληθυσμό από την Ουκρανία, επομένως η νίκη της Ουκρανίας είναι απίθανη σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εάν νοιάζεστε για τον λαό της Ουκρανίας, επιδιώξτε την ειρήνη», έγραψε ο Μασκ στην ανάρτησή του στο Twitter.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο και τα προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο που καταγράφηκαν στην Ουκρανία, ο Μασκ ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Κιέβου για βοήθεια και διέθεσε για τον σκοπό αυτόν τη δορυφορική υπηρεσία Starlink της SpaceX.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του απερχόμενου πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρί Μέλνικ στην πρόταση του Μασκ για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Μέλνικ είχε επικριθεί τον περασμένο Ιούλιο επειδή υπερασπίστηκε τον ουκρανό εθνικιστή και συνεργάτη των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Στεπάν Μπαντέρα.

«Άει γ***σου, είναι η πολύ διπλωματική απάντησή μου προς εσένα Ίλον Μασκ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μέλνικ.

Ο καπιταλισμός ζόμπι καταρρέει

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η επίσκεψη PEGA στην Ελλάδα

Αγωγή Τραμπ σε CNN: Ζητάει 475 εκατομμύρια για συκοφαντική δυσφήμηση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago