Επιλογές

Το Βερολίνο ανταλλάσσει με το Ριάντ όπλα με φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση Σολτς τραβάει δικούς της δρόμους στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας καλοπιάνοντας πλέον τους εμίρηδεςτου Κόλπου και χαμηλώνοντας τον πήχυ των «ευαισθησιών» της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες παρόχους

Το περασμένο Σάββατο ο Ολαφ Σολτς ξεκινούσε από τη Σαουδική Αραβία μια περιοδεία στις αυταρχικές «αυτοκρατορίες του Κόλπου». Από την καγκελαρία στο Βερολίνο διέρρεε ότι δεν πρέπει η επιλογή αυτή να αντιμετωπίζεται «στενόμυαλα», ως παραδοχή αποτυχίας της ενεργειακής πολιτικής, που υποχρεώνει να παραμεριστούν οι δημοκρατικές ευαισθησίες των «Ευρωπαίων» προκειμένου να εξασφαλιστεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο από χώρες, που μέχρι πρότινος όλοι απέφευγαν να συναναστραφούν λόγω του αυταρχικού τους καθεστώτος.

Η επίσημη περιγραφή τώρα ήταν ότι χρειάζεται μια «νέα πολιτική απέναντι στις χώρες της περιοχής», δεδομένης και της παγκόσμιας αναστάτωσης, που έχει προκαλέσει η επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο κύριος Σολτς δεν ήταν αυτός που «έσπασε το ρόδι». Εϊχαν προηγηθεί οι εικόνες του υπουργού του Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, άλλοτε «πράσινου αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» να σκύβει το κεφάλι μπροστά στους εμίρηδες του Κόλπου. Και θυμόμαστε ότι ο πρώτος Ευρωπαίος κυβερνήτης, που έδωσε επίσημη βίζα στον πρίγκηπα από το Ριάντ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν τον περασμένο Ιούλιο ο Ελληνας πρωθυπουργός, για να πάρει αμέσως μετά τη σκυτάλη ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανία έχει λοιπόν ανάγκη τα ορυκτά καύσιμα Σαουδικής Αραβίας, Εμιράτων και Κατάρ και φυσικά όπως μας είπε ο εκπρόσωπος του καγκελάριου συζητήθηκαν με το διάδοχο όλα τα θέματα, εκτός από τις μεγάλες διμερείς ενεργειακές συμφωνίες.

Συζητήθηκαν ως φαίνεται τόσο διεξοδικά, που η γερμανική κυβέρνηση πείστηκε ότι η Σαουδική Αραβία αλλάζει και εκδημοκρατικοποιείται στο εσωτερικό της και σταματά να υποθάλπτει πολέμους στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Υεμένη. Προφανώς διαβεβαίωσαν οι εμίρηδες τον κύριο Σολτς, πως δεν πρόκειται να τεμαχιστεί ξανά κάποιος δημοσιογράφος μέσα σε μια πρεσβεία της, όπως συνέβη με τον Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Ακόμα μια εξαίρεση για τα όπλα

Την Πέμπτη το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε «εξαίρεση» της απαγόρευσης για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία. Το αστείο είναι ότι μετά τη συνάντηση του με το διάδοχο του θρόνου ο καγκελάριος είχε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα σιβυλλικά, επιμένοντας ότι παραμένει πολύ αυστηρή η σχετική πολιτική της κυβέρνησης του.

Η τωρινή απόφαση αφορά πόσο 36 εκατομμυρίων, μικρό φυσικά για τα οικονομικά δεδομένα και των δύο χωρών και μιλά για πώληση ανταλλακτικών και πυρομαχικών για τα αεροσκάφη Eurofighter και Tornado έναντι 36 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και για ανταλλακτικά για αεροσκάφη Airbus A330, αξίας 1,3 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το «Der Spiegel». Αλλά είναι ίσως «μια αρχή» το άνοιγμα ενός μικρού παραθύρου, που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει και στο άνοιγμα θυρών για πωλήσεις μεγαλύτερου μεγέθους, προς ένα καθεστώς που έχει δείξει ότι δεν χρειάζεται τα όπλα μόνο για «αμυντικούς» σκοπούς.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την απόφαση αυτή επέκρινε σφοδρά η αρμόδια του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Σεβίμ Νταγκντελέν, σημειώνοντας ότι «προφανώς κάποιοι έχουν χάσει κάθε αναστολή σχετικά με τον εξοπλισμό αυταρχικών καθεστώτων και την τροφοδοσία πολέμων σε όλον τον κόσμο».

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά, που αποφασίζονται τέτοιου είδους εξαιρέσεις από τις γερμανικές κυβερνήσεις. Είχε συμβεί και τα προηγούμενα τρία χρόνια, επί καγκελαρίας Μέρκελ, όταν ο Σολτς ήταν επίσης μέλος της κυβέρνησης, ως υπουργός Οικονομικών. Επίσης η Γερμανία δεν είναι η μόνη που προχωρά σε αυτή την κίνηση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο κοινών «δράσεων» με Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία. Η ανάγκη «απεξάρτησης από το Μόσχα» χαλαρώνει τα αυστηρά στάνταρντς για τα δημοκρατικά δικαιώματα που υποτίθεται ότι ήταν «Ευαγγέλιο» για την Ευρώπη.

FT: Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Σημαιοφόροι της δημοκρατίας, αλλά μόνο κατά περίπτωση

Ο Εμίρης και ο… (Γερμανός) νοικοκύρης

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago