Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το Κυπριακό απασχολεί σήμερα μερίδα του τουρκικού Τύπου. Η εφημερίδα Milliyet παρουσιάζει ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να φέρει ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την αναγνώρισή του του τουρκικού ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Ακόμα και αν δεν περάσει με την πρωτοβουλία θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση εκτιμά ο πρέσβης Uluc Ozulker, σε δήλωση του στην εφημερίδα. H εφημερίδα Hurriyet, πάλι, δημοσιεύει άρθρο που αναφέρεται στις στρατιωτικές βάσεις στα ελληνικά νησιά, ενώ η Turkiye στη μείωση των Ελλήνων τουριστών λόγω της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Με τίτλο «Κίνηση για την Κύπρο από την Τουρκία! Το ‘μοντέλο Ιερουσαλήμ’ στην ατζέντα» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Milliyet ρεπορτάζ το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα κάτωθι:
«‘Η Τουρκία ετοιμάζεται να φέρει το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ από τη διεθνή κοινότητα. Το ψήφισμα του 2017 για την Ιερουσαλήμ που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπό την ηγεσία της Τουρκίας είναι επίσης μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται λόγω του χαρακτήρα του καθώς έθεσε προηγούμενο. Το 2017, ως απάντηση στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, η πρόταση που υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από την Τουρκία και την Υεμένη εγκρίθηκε με 128 ψήφους έναντι εννέα και ο Trump απείλησε να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που θα έλεγαν «ναι».
Ο Πρέσβης ε.τ. Uluc Ozulker έκανε την ακόλουθη εκτίμηση στην Milliyet:
«Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις. Κάθε ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη έχει δικαίωμα βέτο. Ακόμα και αν λάβετε ένα ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι αποφάσεις που απαιτούν δράση απαιτούν την ψήφισή τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος να δει κανείς το ζήτημα. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δημιουργούν ηθική πίεση ακόμη και αν δεν περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ του 2017 είναι ένα τέτοιο προηγούμενο από αυτή την άποψη. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας στην αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ είναι το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που ψηφίστηκε το 1964. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ. Θα το επέτρεπε αυτό σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι εγγυήτρια χώρα και συνέταξε αυτό το ψήφισμα εκείνη την εποχή; Ούτε οι ΗΠΑ θα έλεγαν ‘ναι’ σε αυτό το ψήφισμα. Δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί το βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τότε αυτό που απομένει είναι να δημιουργηθεί ηθική πίεση. Μπορείτε να περάσετε ένα ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αφού εξηγήσετε με σαφήνεια σε όλο τον κόσμο ότι η ‘ΤΔΒΚ’ έχει αδικηθεί και την τρέχουσα κατάστασή της. Αυτό το ψήφισμα δεν θα είναι δεσμευτικό. Αλλά θα έχει ψυχολογική επίδραση. Δημιουργεί ηθική πίεση. Αν λάβετε 128 ψήφους υπέρ της αποδοχής, όπως στην περίπτωση του ψηφίσματος για την Ιερουσαλήμ, τότε πολλές χώρες μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν αναγνωρίσουμε την ‘ΤΔΒΚ’»… Ένα ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ακόμη και αν πρόκειται για σχέδιο ψηφίσματος, μπορεί να ενθαρρύνει ορισμένες χώρες να εναντιωθούν στις ΗΠΑ. Αλλά πρώτα πρέπει να αιτιολογήσουμε την υπόθεσή μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η απόφαση για την Ιερουσαλήμ ελήφθη το 2017 με πρωτοβουλία της Τουρκίας. Η Τουρκία το πέτυχε τότε. Γιατί όχι και αυτή τη φορά;».
Με τίτλο «Ο πόλεμος θα παραταθεί [σσ. για πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας]» και σχετικό υπότιτλο «ΗΠΑ: Οι βάσεις στην Ελλάδα δεν είναι εναντίον σας αλλά εναντίον της Ρωσίας (Αν το πιστεύετε)» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Hurriyet [σ. 16] άρθρο γνώμης της Hande Frat το οποίο, μ.ά., αναφέρει τα κάτωθι:
Οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, η απόφαση για άρση του εμπάργκο όπλων στo ‘E/K τμήμα της Κύπρου’, ο εξοπλισμός της Ελλάδας και ο συνεχιζόμενος εξοπλισμός των νησιών… Το πιο κρίσιμο ζήτημα στην περιοχή για την Τουρκία. Θα εξετάσουμε τη σχέση Άγκυρας-Ουάσινγκτον υπό το πρίσμα των εξελίξεων που συζητήθηκαν αναλυτικά στο Τ/ΣΕΑ: «Στις συνομιλίες Άγκυρας- Ουάσινγκτον, η Άγκυρα μετέφερε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της για τις βάσεις στην Ελλάδα και την άρση του εμπάργκο όπλων στο ‘Ε/Κ τμήμα Κύπρου’. Η Ουάσινγκτον απάντησε στην Άγκυρα με τη φράση ‘Αυτές οι βάσεις δεν είναι για εσάς, είναι εναντίον της Ρωσίας’. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν βρίσκει αυτή την εξήγηση καθόλου πειστική. Η προσοχή εφιστάται επίσης στην εγγύτητα του Biden με την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. «Προσπαθούν να ανταποκριθούν στις επιλογές της Τουρκίας και στην ισορροπημένη πολιτική της με τον δικό τους τρόπο», λένε αξιωματούχοι.
Η Άγκυρα έχει επίσης μεταφέρει ξεκάθαρα το μήνυμα στους συνομιλητές της ότι αν συνεχιστεί η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στα νησιά, οι εντάσεις θα αυξηθούν. Όσον αφορά την άρση του εμπάργκο όπλων στη ‘Νότια Κύπρο’, ο Πρόεδρος Erdogan δήλωσε στην κοινή εκπομπή CNN Turk – Kanal D: «Αυτό θα οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών. Θα σταματήσουμε; Έχουμε σχεδόν 40.000 στρατιώτες στο νησί. Λαμβάνουμε μέτρα όσον αφορά τα όπλα, τα πυρομαχικά, τον εξοπλισμό». Η Τουρκία έχει προφανώς πατήσει το κουμπί και προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. «Όλα τα είδη των αποστολών θα ολοκληρωθούν εντός μιας ημέρας», δήλωσε μία από τις πηγές μου. Προς το παρόν, τα F-16 είναι ένα θετικό θέμα στη σχέση Άγκυρας-Ουάσινγκτον. Η προσδοκία της Άγκυρας είναι ότι η απόφαση θα εγκριθεί από το Κογκρέσο μέχρι το τέλος του έτους. Από την άλλη πλευρά, συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δεν αναμένονται πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η άλλη σχετική εξέλιξη έχει να κάνει με την κατάσταση της υγείας του Biden. Οι πληροφορίες στην Άγκυρα λένε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υπέρ του να μην έχει ο Πρόεδρος Biden διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες λόγω των προβλημάτων υγείας του.
Περί Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα
Με τίτλο «Ούτε οι Έλληνες δεν το έκαναν αυτό» δημοσιεύεται στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα μεσαίας κυκλοφορίας Turkiye πρωτοσέλιδο κεντρικό ρεπορτάζ όπου, μ.ά., αναφέρεται ότι ‘λόγω της πολιτικής κρίσης με την Ελλάδα, οι Έλληνες πράκτορες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους για διακοπές στην Τουρκία. Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες δήλωσαν: «Οι Έλληνες είναι πιο συντηρητικοί σε αυτό το θέμα. Αναλαμβάνουν άμεσα δράση στις πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, οι Τούρκοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στην Ελλάδα». Αναφέροντας ότι η κρίση δεν αντανακλάται στο εμπόριο και τον τουρισμό από την τουρκική πλευρά, οι εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα λένε: «Οι Έλληνες είναι πιο συντηρητικοί σε αυτό το θέμα. Αναλαμβάνουν άμεσα δράση στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε και από τους αριθμούς. Υπάρχει μείωση του αριθμού των τουριστών που έρχονται στην Τουρκία, υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων. Ίσως δεν το θεωρούν ασφαλές, ίσως υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν αυτή την απόφαση για πολιτικούς λόγους. Αλλά οι Τούρκοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι θέμα προτίμησης. Το εμπόριο και ο τουρισμός δεν πρέπει να σταματήσουν επειδή υπάρχει κρίση».
Οι ειδικοί του τουρισμού λένε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μεγάλη απώλεια για τον τουρκικό τουρισμό: «Οι μεγαλύτερες αγορές μας είναι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί τουρίστες που έρχονται από το βορρά λόγω της επιστράτευσης και του πολέμου. Τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία έχουν ξεπεράσει ακόμη και το 75%. Οι Ευρωπαίοι τουρίστες έρχονται για να περάσουν τον χειμώνα στην Τουρκία. Την προτιμούν κυρίως οι συνταξιούχοι. Επομένως, δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι οι Έλληνες τουρίστες δεν έρχονται στην Τουρκία λόγω της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Κατά μέσο όρο, 1 εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες ταξιδεύουν από την Τουρκία στην Ελλάδα ετησίως. Λόγω της πανδημίας, ο αριθμός αυτός είχε πέσει στις 250.000. Ωστόσο, από τις αρχές του τρέχοντος έτους παρατηρείται αύξηση των κρατήσεων. Λόγω της πολιτικής έντασης, παρατηρείται μείωση των αριθμών. Οι ακυρώσεις κρατήσεων προέρχονται από ελληνικούς τουριστικούς πράκτορες. Οι δαπάνες των Τούρκων στην Ελλάδα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως».
Πηγή: ethnos.gr
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…