Categories: Κόσμος

ΛΔ Κογκό: 22 νεκροί σε επίθεση κατά καταυλισμού εκτοπισμένων

Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε νέα επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στην Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη διάπραξη πανομοιότυπης επίθεσης με 29 νεκρούς σε άλλο, κοντινό καταυλισμό, ενημέρωσε ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός.

«Μετά την επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στην Ίβο την Κυριακή (σ.σ. χθες), ενταφιάστηκαν είκοσι πτώματα σε δύο ομαδικούς τάφους, κατόπιν δύο τραυματίες που υπέκυψαν ενταφιάστηκαν επίσης, αυξάνοντας στους 22» τον αριθμό των θυμάτων της επίθεσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαμπό Μπαπού Μανς, συντονιστής του Ερυθρού Σταυρού στη Ντζουγκού, στην περιοχή Ιτούρι.

Κατηγόρησε παραστρατιωτικούς της οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO) για τη σφαγή.

Ειδικοί του Βαρομέτρου Ασφαλείας του Κίβου (KST), που έχει παρατηρητές στην περιοχή, έδωσαν τον ίδιο απολογισμό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή, ο υπολοχαγός Ζιλ Νγκονγκό, είπε από την πλευρά του πως «τα επιτιθέμενα μέλη της CODECO απωθήθηκαν», χωρίς να δώσει κανέναν απολογισμό θυμάτων.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κάλεσε από τη δική του πλευρά να υπάρξει «αποφασιστική» αντίδραση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις νέες φρικιαστικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από παραστρατιωτικούς εναντίον άμαχου πληθυσμού, ιδίως ανθρώπων εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε μέσω Twitter. Αξίωσε «αυστηρότητα έναντι των δραστών» και «υποστήριξη και δικαιοσύνη για τα θύματα», κάτι απαραίτητο «για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην περιοχή».

Η περιοχή Ιτούρι, όπου υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού, μαστίζεται εκ νέου από βίαια επεισόδια από το τέλος του 2017, όταν άρχισε να δρα η παραστρατιωτική οργάνωση CODECO, που διατείνεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Λεντού, των μελών φυλής της περιοχής.

Σε άλλες επιθέσεις, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, «πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν» στην περιοχή Ιρούμου, ενώ «τέσσερις πολίτες» σκοτώθηκαν κοντά στην Μπουνία, την πρωτεύουσα της Ιτούρι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισαάκ Νιακουκλιντά, στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Από τον Μάιο, η Ιτούρι και η γειτονική επαρχία Βόρειο Κίβου κηρύχθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας, μέτρο εξαίρεσης προορισμένο να διευκολύνει τον αγώνα εναντίον των ένοπλων οργανώσεων. Οι πολιτικές αρχές αντικαταστάθηκαν από αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας.

Μολαταύτα, οι σφαγές και οι απαγωγές αμάχων δεν έχουν σταματήσει. Στην Ιτούρι, το προηγούμενο μακελειό ευρείας κλίμακας καταγράφηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα, με απολογισμό 29 νεκρούς μεταξύ των εκτοπισμένων στον καταυλισμό του Ντροντρό, όχι μακριά από αυτόν του Ίβο.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago