Categories: Πολιτική

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους φέρνει στο τραπέζι το στέλεχος Όμικρον

Η νέα παραλλαγή Όμικρον κυκλώνει την Ελλάδα την ώρα που κρούσματα του νέου στελέχους εντοπίζονται στη μία χώρα μετά την άλλη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα μας εφαρμόζει ήδη έκτακτα μέτρα με μπλόκο σε πτήσεις από την Αφρική, έλεγχο κάθε θετικού δείγματος και καραντίνα σε ταξιδιώτες. Σε αυτό το τοπίο, η μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής θα κρίνει και αν ο πλανήτης μπει σε νέες περιπέτειες.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα νέα επιδημιολογικά επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία ανακύπτουν από τον εντοπισμό του νέου στελέχους «Όμικρον». Τόσο αυτά, όσο και η μέχρι τώρα εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο σειράς συσκέψεων, αρχής γενομένης από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση σε εθνικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι το νέο στέλεχος «Όμικρον» δόνησε τη διεθνή κοινότητα και δημιούργησε συνθήκες αστάθειας στις αγορές, η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της να απορρίπτει το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη», εξηγώντας ωστόσο, ότι «η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα».

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ακόμη ότι «το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου», καταλήγοντας πως «το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει».

Μπορεί η επιβολή του lockdown να μη βρίσκεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά η περιγραφή του μείγματος των κυβερνητικών μέτρων, ως μη στατικών επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής νεών υγειονομικών περιορισμών, ιδιαίτερα μετά την τροχιά, στην οποία έχει θέσει όλο τον πλανήτη, το νέο στέλεχος «Όμικρον». Έτσι, αν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιδεινωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, αφορούν στην αύξηση των rapid tests, από δύο που ισχύει σήμερα σε εβδομαδιαία βάση σε τρία, στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στον αποκλεισμό της πρόσβασης ανεμβολίαστων πολιτών σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, ακόμη κι αν έχουν βεβαίωση αρνητικού rapid test.  Κομβικής σημασίας, είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την Τρίτη η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση και μένει να δούμε αν θα υπάρξει εισήγηση προς την κυβέρνηση για τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο περιορισμών. 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago