Categories: Κόσμος

Οι επικείμενες αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού επηρεάζουν τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων

Με τις χώρες της Ε.Ε. να βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους στο «κόκκινο», η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόταση σύμφωνα με την οποία το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει εννέα μήνες μετά την β’ δόση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε η Επίτροπος αρμόδια για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, η Κομισιόν κατέληξε στην πρόταση αυτή λαμβάνοντας υπόψη την καθοδήγηση του ECDC, με στόχο να επιτραπεί στα κράτη μέλη χρόνος να προσαρμόσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού αλλά και να διασφαλιστεί πως οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικές δόσεις.

«Προτείνουμε περίοδο ισχύος εννέα μηνών για τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε η Επίτροπος Κυριακίδου, τονίζοντας ότι παρά την κόπωση που έχουν προκαλέσει οι περιορισμοί, «πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε όλους να συνεχίσουν να σέβονται τα μέτρα δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η εισήγηση για την ισχύ του πιστοποιητικού αφορά τον αρχικό εμβολιασμό και όχι την τρίτη ή ενισχυτική δόση, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί η διάρκεια της αποτελεσματικότητας της.

Η πρόταση της Κομισιόν για επικαιροποίηση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση εντός της Ε.Ε περιλαμβάνει, εκτός από την εννεάμηνη ισχύ του πιστοποιητικού, την αλλαγή του σχεδιασμού του χάρτη ρίσκου της Ε.Ε ώστε να συνδυάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα με τα δεδομένα που αφορούν τα ποσοστά εμβολιασμού, μια πιο αποτελεσματική διαδικασία επιβολής έκτακτων περιορισμών στη διακίνηση μεταξύ των κρατών μελών καθώς και την «επικέντρωση στο άτομο» όσον αφορά τη χρήση του πιστοποιητικού.

Η έννοια της «επικέντρωσης στο άτομο» σε αντίθεση με την επιβολή περιορισμών ταξιδιών στη βάση της χώρας προέλευσης, έχει ως βασικό στόχο, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέρ Ρεντέρς, να αποφευχθούν αποκλίνοντα μέτρα μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών. Δηλαδή, ο στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι να διασφαλιστεί με συμφωνία των κρατών μελών πως ένα άτομο που κατέχει το ψηφιακό πιστοποιητικό (άρα έχει εμβολιαστεί, έχει αναρρώσει ή εχει πρόσφατο τεστ PCR) δεν θα πρέπει να υπόκειται σε επιπρόσθετους περιορισμούς, όπως τεστ ή καραντίνα, ανεξάρτητα από το σημείο αναχώρησης τους εντός της Ε.Ε, ενώ θα μπορεί να ζητείται η διενέργεια τεστ PCR πριν ή μετά την άφιξη για άτομα τα οποία δεν έχουν το πιστοποιητικό.

Ουσιαστικά, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμου Φαρμάκων (ΕΜΑ), η τριτη δόση αποτελεί μονόδρομο τόσο καθαρά για λόγους υγείας όσο και για πρακτικούς λόγους για όσους πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και το κόστος τεστ PCR. Εν τω μεταξύ, ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί μια προσπάθεια των Βρυξελλών να αποφύγουν τον κίνδυνο αποκλίσεων ανάμεσα στις χώρες μέλη την ώρα που πληθαίνουν, κυρίως στην κεντρική Ευρώπη, οι αντιδράσεις πολιτών απέναντι στα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, δυναμική που ανησυχεί τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης καθώς ανοίγουν έναν ακόμα επικίνδυνο δρόμο προς τα πολιτικά άκρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες.

Η πορεία της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και στην έδρα της Ένωσης μιλούν πια για πέμπτο κύμα αλλά και για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC που δημοσιεύθηκε επικαιροποιημένος την περασμένη Πέμπτη, στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Ισλανδία. Η νότια και ανατολική Γερμανία βρίσκεται στη βαθιά κόκκινη ζώνη, ενώ οι βορειοδυτικές περιφέρειες βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία. Στην κόκκινη κατηγορία βρίσκονται η Κύπρος, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και η Νορβηγία καθώς και η Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago