Απόψεις

Μετά το σοκ, το ξέπλυμα

Μέρα τη μέρα αποδεικνύεται ότι το «σοκ» από τη νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία δεν ήταν και τόσο μεγάλο και το συντηρητικό διευθυντήριο των Βρυξελλών αρχίζει να το χωνεύει σταδιακά.

Από τη μια οι πληροφορίες ότι η Τζόρτζια Μελόνι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με το Μάριο Ντράγκι, κυρίως για τα θέματα της οικονομίας, έτσι ώστε οι επιλογές της για την οικονομία γενικώς και για τον επόμενο προϋπολογισμό ειδικότερα να μην προκαλέσουν σύγκρουση με τους θεματοφύλακες της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας.

Και από την άλλη οι παρεμβάσεις Χριστιανοδημοκρατών, που βρίσκουν «δεκανίκι» στη συμμετοχή του ομοϊδεάτη τους Μπερλουσκόνι για να υποστηρίξουν ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ρώμης θα παραμείνει προσηλωμένη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Πρωτοστάτης αυτής της προσπάθειας ο γνωστός μας από τη στενή φιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό Βαυαρός πολιτικός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε σταθεί «θαρραλέα» κοντά στον «καβαλιέρε».

Ο Βέμπερ δεν είναι βεβαίως ένα τυχαίος ευρωβουλευτής. Είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος (ΕΛΚ) της «Διεθνούς» της Κεντροδεξιάς, άρα οι κινήσεις του έχουν κάτι περισσότερο από προσωπκή χροιά ή συμβολική σημασία. Μια μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου στέκεται στο γεγονός ότι η αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη με την πυξίδα να δείχνει όλο και δεξιότερα, αναπόδραστα έχει αλλάξει και τη στάση της Χριστιανοδημοκρατίας συνολικότερα.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΛΚ, που προφανώς έφερε και τη σφραγίδα του προέδρου εξέφραζε τη βεβαιότητα «ότι η Forza Italia θα οδηγήσει την επόμενη κυβέρνηση σε έναν δρόμο που εξυπηρετεί τα καλύτερα συμφέροντα του ιταλικού λαού, ως μέρος μιας ισχυρής και σταθερής Ευρώπης»

Ταυτόχρονα η επιλογή πολλών συντηρητικών πολιτικών να χαρακτηρίζουν το 26% ενός δεδηλωμένα νεοφασιστικού μορφώματος ως «νίκη της Κεντροδεξιάς» κάτι θα έπρεπε να μας λέει.

Παραδοσιακά το ΕΛΚ αναζητούσε συνεργασίες τόσο με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και με τους Φιλελεύθερους. Εκλογικά αποτελέσματα και οι εξελίξεις, που ακολούθησαν σε μια σειρά από χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, τώρα Ιταλία) δείχνει ότι σπάει πια το ταμπού που είχαν θέσει παλιότερα ιστορικά στελέχη της ευρωπαϊκής Δεξιάς για σαφή οριοθέτηση των κομμάτων της απέναντι στην ακροδεξιά.

Το επιχείρημα που ακούστηκε και εδώ στην Ελλάδα θυμίζει τη φράση «και τι να κάνεις να κάτσεις να μαλώσεις;». «Αφού οι πολίτες ψηφίζουν ακροδεξιά, πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα» λένε πλέον ανοικτά αρκετοί Χριστιανοδημοκράτες. Αυτό ήταν άλλωστε και παλιότερα το επιχείρημα για την μετριοπαθή αντιμετώπιση του Βίκτορ Ορμπαν, που υποστήριζε ότι ο αποκλεισμός του θα τον οδηγούσε σε ακόμα πιο ακραίες θέσεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι μια πρωθυπουργός Μελόνι δεν θα είναι και τόσο απομονωμένη μέσα στην ΕΕ, ούτε έχει κανένα λόγο να «ανησυχεί» για το πώς θα την υποδεχτούν οι ομόλογοί της. Αυτοί που θα πρέπει να ανησυχούν είναι οι δημοκράτες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη. Ο καιροσκοπισμός με τον οποίο η «παραδοσιακή» Δεξιά αντιμετωπίζει τους ακραίους γείτονες της ή αν προτιμάτε συγκατοίκους της στην «πολυκατοικία», φέρνει στο μυαλό άλλες εποχές και δεν δικαιολογεί κανενός είδους αδιαφορία.

Ciao Italia!

Μεταφράζοντας το «Πρώτα η Ιταλία»

Τζόρτζια Μελόνι: Η κεντροδεξιά κέρδισε και θα κυβερνήσει

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago