Πολιτική

Εκδήλωση ΕΝΑ: Το τρίτο μνημόνιο είχε στόχο να μην εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του, είπε ο Γιάννης Δραγασακης

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να κάνει τη διαφορά για τους πολίτες εφαρμόζοντας πολιτικές που θα μετριάσουν τις συνέπειες της κρίσης και θα βοηθήσουν την κοινωνία.

Αυτό επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασακης μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου ΕΝΑ, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Β. Σερεμέτη με τίτλο «Οι Μνημονιακές Μεταρρυθμίσεις» από τις εκδόσεις Gutenberg..

Το βιβλίο περιλαμβάνει μια συστηματική επισκόπηση των μέτρων που εφαρμόστηκαν με τα μνημόνια και αποτέλεσε τη βάση για μια συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε τις πιέσεις από τους δανειστές σε σχέση με το πρόγραμμά της.

Ο κ. Δραγασακης, υπογράμμισε ότι την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μεγάλος καταναγκασμος από τους δανειστές για να μην εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα του και να υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα που προωθήθηκαν ως «μεταρρυθμίσεις» τα περισσότερα από τα οποία όμως ήταν περικοπές και μειώσεις αμοιβών. 

Στην αρχή οι δανειστές δεν είχαν αποφασίσει τι θα κάνουν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε: Πρώτα επιχείρησαν να μας ρίξουν, μετά πέρασαν στη φάση της ενσωμάτωσης, επιμένοντας για παράδειγμα να αποκτήσουν την «ιδιοκτησία» των μνημονίων, με προφανή στόχο να μας πλήξουν στο ιδεολογικό πεδίο. 

Εμείς, όμως πετύχαμε να κάνουμε την Αριστερά πρωταγωνιστική δύναμη και ασκήσαμε κοινωνική πολιτική ενώ κάναμε και αναδιανομή χωρίς να έχουμε λεφτά. Παραλάβαμε χρέος 319 δισ ευρώ και παραδώσαμε χρέος 320 δισ. ευρώ συν ένα μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ. 

Επισήμανε επίσης ότι είναι λάθος να λέγεται ότι σήμερα η χώρα βρίσκεται σε 4ο μνημόνιο , διότι σήμερα δεν υπάρχει ο βαθμός καταναγκασμου που υπήρχε τότε.

Ο κ. Δραγασάκης, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει στο πλαίσιο της προγραμματικής προετοιμασίας τους θα πρέπει να ορίσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσουν και να προετοιμαστούν συστηματικά για την υλοποίησή τους όταν βρεθούν στην κυβέρνηση.

Έφη Αχτσιόγλου

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιογλου, που διετέλεσε υπουργός Εργασίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι την περίοδο των μνημονίων ενοχοποιηθηκε η έννοια των μεταρρυθμίσεων καθώς αυτές επικεντρωθηκαν σε μέτρα περικοπών, κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων και μείωσης των αμοιβών.

Ωστόσο, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περιορίσει το εύρος και το κόστος των μέτρων, με σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Εϊπε για παράδειγμα, ότι ενώ με τα δύο προηγούμενα μνημόνια είχαν ληφθεί μέτρα συνολικού κόστους 60 δισ. ευρώ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόστηκαν μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ, τα οποία «απλώθηκαν» σε 3 χρόνια. 

Η κυρία Αχτσιόγλου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να αποκαταστησει η Αριστερά το περιεχόμενο της έννοιας «μεταρρύθμιση», είπε η κυρία Αχτσιογλου.

Γιώργος Σταθάκης

Ο βουλευτής του Γιώργος Σταθακη που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το βάρος στη διαπραγμάτευση και κατάφερε να τροποποιήσει και να μετριασει ορισμενες μεταρρυθμίσεις οπως οι αποκρατικοποιήσεις, να καθυστερήσει καποιες αλλες, όπως για παράδειγμα την  κατάργηση του νομου Κατσελη ενώ υλοποίησε ταχύτατα εκείνες που ήταν  απαραίτητες όπως για παράδειγμα το Κτηματολόγιο.

Νίκος Φίλης 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτην υπουργός Παιδείας σε παρέμβασή του τόνισε ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν συνέχεια των 2 προηγούμενων ενώ παρατήρησε και  ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το “παράκανε” οπως για παράδειγμα με το υπερπλεονασμα. Σημερα, είπε ο κ. Φίλης,  ο κύκλος των μνημονιακων πολιτικών έχει κλείσει και έχουμε πλέον περάσει σε μια εποχή όπου το Δημόσιο επανέρχεται στην οικονομία και την αγορά, γεγονός που αποτελεί προνομιακό πεδίο για να αναπτύξουν προτάσεις και πολιτικές οι δυνάμεις της :Αριστεράς. 

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago