Facebook και LAPD: μια «στενή» σχέση

Tο 2019 το LAPD χρησιμοποιούσε το λογισμικό παρακολούθησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Voyager Labs για τη συλλογή δεδομένων υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών των φίλων τους.

Το Facebook απέστειλε επιστολή στο Αστυνομικό Τμήμα του Λος Αντζελες (LAPD) απαιτώντας να σταματήσει να δημιουργεί πλαστά προφίλ για την παρακολούθηση των χρηστών του ιστοτόπου, γράφει το BBC στις σελίδες Τεχνολογίας.

Επισημαίνει ότι η εξέλιξη έρχεται αφότου ο Guardian αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα των ΗΠΑ συνεργαζόταν με μια εταιρεία τεχνολογίας, αναλύοντας δεδομένα χρηστών για να βοηθήσει στη διαλεύκανση εγκλημάτων. Προσθέτει δε ότι το Facebook απαγορεύει ρητά τη δημιουργία και χρήση ψεύτικων λογαριασμών.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τού Guardian υπογραμμίζει: «Οχι μόνο τα εκπαιδευτικά έγγραφα του LAPD χρησιμοποιούν το Facebook ως ρητό παράδειγμα, συμβουλεύοντας τους αξιωματικούς να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τα έγγραφα υποδεικνύουν επίσης ότι οι πολιτικές του LAPD απλώς επιτρέπουν στους αξιωματικούς να δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς για “διαδικτυακή ερευνητική δραστηριότητα”». Αυτό έγραψε ο αντιπρόεδρος του Facebook και αναπληρωτής γενικός σύμβουλος για τα πολιτικά δικαιώματα Ρόι Οστιν σε επιστολή που περιγράφει τις πολιτικές του Facebook.

Επιπροσθέτως τονίζει ότι «ενώ η νομιμότητα τέτοιων πολιτικών μπορεί να εξαρτάται από το LAPD, οι αξιωματικοί πρέπει να συμμορφώνονται με τις πολιτικές του Facebook όταν δημιουργούν λογαριασμούς στις υπηρεσίες μας. Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα θα πρέπει να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στο Facebook που περιλαμβάνουν τη χρήση ψεύτικων λογαριασμών, πλαστοπροσωπία και συλλογή δεδομένων για σκοπούς επιτήρησης».

Το άρθρο αναφέρει ότι έγγραφα που ελήφθησαν μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Brennan Centre of Justice έδειξαν ότι το 2019 το LAPD χρησιμοποιούσε το λογισμικό παρακολούθησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Voyager Labs για τη συλλογή δεδομένων υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών των φίλων τους.

Η Voyager Labs ισχυρίζεται ότι το λογισμικό της είναι σε θέση να αναλύει μεγάλους όγκους δεδομένων προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάκρισης των κινήτρων και των πεποιθήσεων των χρηστών.

Από την πλευρά του πάντως το LAPD υποστήριξε ότι το λογισμικό αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στη διερεύνηση των δραστηριοτήτων συμμοριών του δρόμου και σε ζωτικής σημασίας βοήθεια στο τμήμα ληστειών και ανθρωποκτονιών του.

Το Facebook ωστόσο διατείνεται ότι η κατασκοπία χρηστών και η πλαστοπροσωπία νόμιμων χρηστών έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του, ο οποίος είναι να επιτρέπει στους ανθρώπους να «συνδέονται και να συνομιλούν με πραγματικούς ανθρώπους χρησιμοποιώντας την αυθεντική τους ταυτότητα». Ενδιαφέρουσα είναι πάντως η θέση του Ρόμπερτ Πότερ, Αυστραλού ειδικού σε θέματα ασφάλειας. Αναφερόμενος στη νόμιμη παρακολούθηση, πιστεύει ότι τα πλαστά ονόματα μπορούν να δικαιολογηθούν σε καταστάσεις όπου ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφοι επιδιώκουν να προστατεύσουν το απόρρητό τους στο διαδίκτυο ή για χρήστες σε χώρες όπου υπάρχει λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Μάλιστα λέει ότι εκπλήσσεται με τη σκληρή στάση του κοινωνικού δικτύου, ειδικά κατά του LAPD, καθώς στο παρελθόν άργησε να αναλάβει δράση σε ζητήματα όπως οι παραπλανητικές πολιτικές διαφημίσεις, οι παράνομες πωλήσεις μέσω των αγγελιών του, οι διαδικτυακές απάτες και οι επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ειδικά στους εφήβους.

«Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε ότι το Facebook έχει γίνει ο σύνδεσμος για τόσες πολλές προβληματικές επικοινωνίες, από την εμπορία παιδιών και τις επικοινωνίες για την τρομοκρατία μέχρι την παραπληροφόρηση για τον Covid», τόνισε στο BBC. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «στο Facebook φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την κακή χρήση της πλατφόρμας τους από το LAPD παρά μερικές φορές για την Κίνα ή τη Ρωσία». Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι τον Αύγουστο το κοινωνικό δίκτυο απαγόρευσε τους λογαριασμούς Αμερικανών ακαδημαϊκών που ερευνούσαν πολιτικές διαφημίσεις στην πλατφόρμα του. Επ’ αυτού το Facebook υποστήριξε ότι το εργαλείο επέκτασης προγράμματος περιήγησης για τη συλλογή δεδομένων των ερευνητών υπονόμευσε την ασφάλειά του, ενώ οι ακαδημαϊκοί από την πλευρά τους επέμειναν ότι το έργο τους ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δημοκρατίας και τη διαφάνεια των πρακτικών του κοινωνικού δικτύου.

«Εάν δεν καταπολεμάτε συνολικά τους κακόβουλους παράγοντες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα σας, τότε θα παραμείνετε αναποτελεσματικοί», είπε ο Πότερ, ο οποίος έχει δημιούργησε το κέντρο επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας της Washington Post.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago