Κόσμος

Σκληραίνει η στάση της Ρωσίας απέναντι στους λιποτάκτες

Φόβο και αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Ρώσους η μερική επιστράτευση οδηγώντας σε κινητοποιήσεις αλλά και έξοδο από τη χώρα ανδρών σε ηλικία στράτευσης. Νομοθετική τροποποίηση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Εφτά μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος, αφού κήρυξε μερική επιστράτευση, έγραψε σήμερα μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Δημοψηφίσματα

Αυτά συμβαίνουν ενώ στις ελεγχόμενες από τον ρωσικό στρατό περιοχές της Ουκρανίας συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα τα δημοψηφίσματα με αίτημα την προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία.

Παρά το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και το Κίεβο έχει καταδικάσει αυτά που χαρακτηρίζουν «ψευδο-δημοψηφίσματα», η διαδικασία συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Tass και Interfax, στην περιοχή του Ντόνετσκ, η συμμετοχή την Παρασκευή ήταν 23,6%, 20,5% στη Ζαπορίζια και 15% στη Χερσώνα. «Κατά την άποψή μας, αυτό αρκεί για την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας», φέρεται να είπε η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Χερσών που έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία, Μαρίνα Ζαχάροβα.

Εκλογικά τμήματα δημιουργήθηκαν επίσης στη Μόσχα, για τους κατοίκους αυτών τεσσάρων περιοχών που ζουν τώρα στη Ρωσία. Υποστηρικτές της κυβέρνησης που κυματίζουν σημαίες παρευρέθηκαν σε συγκεντρώσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη υπέρ των δημοψηφισμάτων και της πολεμικής προσπάθειας.

Αλλαγές

Στο στρατιωτικό μέτωπο, σε ανακατατάξεις στα ανώτατα κλιμάκια του επιτελείου του φαίνεται να προχωρά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι αντικαθιστά τον επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας.

Ο στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του υφυπουργού Άμυνας λόγω της «μετάθεσής του σε άλλη θέση», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Τη θέση του Μπουλγκάκοφ  θα αναλάβει ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ο οποίος «θα είναι υπεύθυνος για τον υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Ο 60χρονος Μιζίντσεφ, που ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας, «αναβαθμίζεται» έτσι στη θέση του υφυπουργού.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago