Αθλητικά

Το «αντίο» του ανεπανάληπτου Ρότζερ Φέντερερ

Ο «βασιλιάς» Ρότζερ Φέντερερ έδωσε την Παρασκευή στο Λονδίνο, σε κλίμα πλήρους συγκινησιακής φόρτισης, την τελευταία παράσταση της μεγάλης και πολυβραβευμένης καριέρας του, έχοντας δίπλα του συμπαίκτη σε διπλό, τον επί 15 χρόνια μεγάλο αντίπαλο, Ράφαελ Ναδάλ.

AP Photo/Kin Cheung

Ο Φέντερερ και ο Ναδάλ έπαιξαν υπό την παρουσία πλήθους 17.500 σε μία κατάμεστη O2 Arena με sold out και πλούσιο χειροκρότημα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα τους.

Παρόντες και ένας από τους κορυφαίους του τένις και αντίπαλός τους για την κατάκτηση πολλών τίτλων, Νόβακ Τζόκοβιτς, και άλλοι θρύλοι του τένις.

Η θρυλική καριέρα του Φέντερερ μπορεί να τελείωσε με ήττα στον τελευταίο του αγώνα, όμως καμία σημασία δεν έχει αυτό, αφενός γιατί προέρχεται από 14μηνη αποχή έπειτα από τραυματισμό και χειρουργείο και αφετέρου γιατί έχει αποδείξει το ποιόν του όλα αυτά τα χρόνια και έχει γεμίσει με το παραπάνω την προσωπική τροπαιοθήκη του από όλες τις διεθνές διοργανώσεις του τένις.

Καθώς τελείωσε ο αγώνας, τα συναισθήματα του Φέντερερ εξερράγησαν. Ξεκίνησε να κλαίει από συγκίνηση με τον Ναδάλ να κλαίει επίσης στο πλάι του. Ο Φέντερερ αγκάλιασε τους συμπαίκτες του και τους πρώην αντιπάλους του πολλές φορές κατά τη διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού του, προτού αγκαλιάσει την συγκινημένη οικογένειά του ενώ έφευγε από το γήπεδο.

AP Photo/Kin Cheung
AP Photo/Kin Cheung

«Οι τελευταίες δύο μέρες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες», είπε ο Φέντερερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τον αγώνα. «Ευτυχώς υπήρξαν στιγμής που ξεχάστηκα εντελώς, κοιμήθηκα υπέροχα, όλα ήταν υπέροχα, μπορούσα να το απολαύσω, θεωρώ. Και λόγω αυτού νομίζω ότι θα μπορέσω να το έχω στο νου μου ως μία χαρούμενη και καθαρή ανάμνηση.

«Και αυτό διότι αν ήμουν αγχωμένος και ήθελα να είναι όλα ιδανικά στην καριέρα μου, θα θυμόμουν τα μισά, το ίδιο και σε αυτόν εδώ τον αγώνα. Νιώθω ότι αντιμετώπισα έντονα τη συνταξιοδότησή μου τον τελευταίο μήνα λόγω της συναισθηματικής μου φόρτισης», είπε ο θρύλος του τένις.

Η τοποθέτηση του Φέντερερ αποπνέει τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει τέλειος αποχαιρετισμός και αυτό δεν είναι κακό. Ο ίδιος έχει δώσει τόσα πολλά στο άθλημα, τον εαυτό του και τους φίλους του αθλήματος, και φεύγει στα 41 του έχοντας κάνει μια καριέρα τόσο ολοκληρωμένη όσο καμία άλλη.

«Ήμουν σε θέση να υπενθυμίζω στον εαυτό μου πάντα στο γήπεδο πόσο υπέροχο είναι αυτό», είπε ο Φέντερερ. «Αυτό δεν είναι το τέλος –η ζωή συνεχίζεται. Είμαι υγιής, είμαι χαρούμενος, όλα είναι υπέροχα και αυτή είναι μόνο μια στιγμή στη ζωή μου».

Ο Φέντερερ έχει παίξει μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια τένις στην ιστορία, με χάρη και στυλ. Την ευκολία που απέπνεαν οι κινήσεις και οι τεχνικές του συνόδευαν φυσικά πάντα η σκληρότητα και η ανθεκτικότητα, ιδιότητες που σπάνια συζητούνται αλλά υπήρξαν κομβικές για την επιτυχία του.

Πολλοί προσπάθησαν να μάθουν από πτυχές του μεγαλείου του για να πετύχουν και η επιρροή του σε άλλους παίκτες είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά δεν θα υπάρξει ποτέ κανείς σαν αυτόν.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago