Το Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή δημιουργεί μια σειρά ψηφιακών ακουστικών εκπομπών που αφορούν την Ιστορία και τις μικρο-ιστορίες, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται αυτό που συνήθως «αποκρύπτεται» από την κυρίαρχη αφήγηση ● Στο πρώτο επεισόδιο ο υπεύθυνος της σειράς, δημοσιογράφος Γιάννης Αλμπάνης, συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας Αντώνη Λιάκο για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Tο Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή «Eteron» δημιουργεί μια νέα σειρά podcast (ψηφιακές, ακουστικές συζητήσεις/ομιλίες) υπό τον γενικό τίτλο «Eteron History Pods». Οπως φανερώνει και το όνομά τους, πρόκειται για μια σειρά podcasts που αφορούν την Ιστορία και τις μικρο-ιστορίες, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται αυτό που συνήθως «αποκρύπτεται» από την κυρίαρχη αφήγηση. Με τη νέα αυτή σειρά podcast, το Ινστιτούτο Eteron φιλοδοξεί «να ρίξει φως στο παρελθόν προκειμένου να μπορούμε να αναλύσουμε καλύτερα το παρόν, αναδεικνύοντας αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων», λέει ο υπεύθυνος της σειράς, δημοσιογράφος Γιάννης Αλμπάνης.
Ο ίδιος, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, συνομιλεί με τον Αντώνη Λιάκο, ομότιμο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέα του βιβλίου «Ο ελληνικός 20ός αιώνας» (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις). Η συζήτηση θα έχει θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων φέτος.
«Οι εικόνες της Σμύρνης που καίγεται αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συλλογικής μνήμης Ελληνίδων και Ελλήνων. Εναν αιώνα μετά, η Μικρασιατική Καταστροφή παραμένει ένα πολιτισμικό τραύμα. Η αναπόφευκτη συναισθηματική φόρτιση καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη νηφάλια ανάλυση των δραματικών γεγονότων μέσα από τα οποία αναδύθηκε η σύγχρονη Ελλάδα», λένε οι υπεύθυνοι. «Η ανάλυση είναι όμως απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να κατανοήσουμε το “τότε”, αλλά και για να στοχαστούμε το “τώρα”» καταλήγουν.
Οσο για τον κ. Λιάκο, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά (για το δράμα των προσφύγων): «Οι πρόσφυγες πέρασαν οδύσσειες… Μιλάμε για μια γενιά που θυσίασε δέκα χρόνια από τη ζωή της σε πολύ σκληρές συνθήκες και ορισμένοι μόνο από αυτούς επιβίωσαν. Πρέπει να έχουμε συναίσθηση της πολύ σκληρής πραγματικότητας της προσφυγιάς όταν μιλάμε και για τους σημερινούς πρόσφυγες».
‼️ Το πρώτο επεισόδιο του Eteron History Pods είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Eteron, αλλά και σε Spotify, Apple Podcast, Google Podcast