Αναλύσεις

Η μάχη Δύσης-Ρωσίας στον ΟΗΕ για την «καρδιά» των ουδετέρων του πολέμου

Οι εκπρόσωποι των 193 κρατών μελών ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη και πάλι αυτοπροσώπως μετά από σχεδόν τρία χρόνια κορωνοϊού, για να λάβουν μέρος στην 77η γενική συζήτηση των Ηνωμένων Εθνών, που ξεκίνησε την Τρίτη, και οι δρόμοι γύρω από την έδρα του ΟΗΕ γέμισαν μαύρες λιμουζίνες.

Η φετινή γενική συνέλευση δεν θα αφορά βεβαίως κάποια γενικά και θεωρητικά ζητήματα για την «παγκόσμια ειρήνη». Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καθορίσει την ατζέντα, όχι μόνο σε ότι αφορά τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο, αλλά και εξαιτίας των συνεπειών της για όλο το πλανήτη. Οι διπλωμάτες που θα έχουν την ευκαιρία για σωρεία παρασκηνιακών συναντήσεων θα έχουν στο μυαλό τους την μεγαλύτερη γεωπολιτική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή οποία έχει ταυτόχρονα εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές στις αγορές ενέργειας και τροφίμων.

Δεν προβλέπεται κάποια προσέγγιση

Κανείς στη Νέα Υόρκη δεν αναμένει μια άμεση διπλωματική προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως έχουν τα πράγματα μέχρι τώρα, δεν προβλέπεται ούτε μια σύντομη άμεση ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ενός υψηλόβαθμου δυτικού εκπροσώπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Ο Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα θα συναντηθούν μόνο στο επίσημο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε υπουργικό επίπεδο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ήδη όσους μπορεί να έτρεφαν υπερβολικές ελπίδες. «Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στο ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε. «Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι ελάχιστες».

Η Μόσχα αναζητά διέξοδο από την «απομόνωση»

Ωστόσο, τόσο το Κρεμλίνο όσο και οι δυτικές κυβερνήσεις δίνουν μεγάλη σημασία στη συνάντηση. Επτά μήνες μετά την καταδίκη της ρωσικής επίθεσης σε ψηφοφορία από σχεδόν τα τρία τέταρτα των μελών του ΟΗΕ, η Μόσχα τώρα αναζητά μια ευκαιρία να σπάσει περαιτέρω την αρχικά τόσο ισχυρή διεθνή απομόνωση. Η Ρωσία ελπίζει επίσης να μπορέσει να διαφοροποιήσει το «αφήγημα» ερμηνείας του πολέμου της Ουκρανίας υπέρ της και έχει δουλέψει σε αυτή την κατεύθυνση εδώ και μήνες. Ο Λαβρόφ έχει επισκεφθεί πολλές χώρες στην Αφρική, όπου ο «μακρινός πόλεμος» γίνεται αισθητός κυρίως λόγω των υψηλών τιμών του ψωμιού, και κατηγόρησε τις δυτικές κυρώσεις για την κρίση στην αγορά τροφίμων.

H Δύση επιμένει πάντα στις κυρώσεις

Όπως η Ρωσία έτσι η Δύση θέλει επίσης να επηρεάσει υπέρ της κράτη που μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ουδέτερα, κυρίως εκείνα που αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τη δική της λογική των κυρώσεων. Για παράδειγμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα επίσης πολλές αφρικανικές χώρες, θέλει να χρησιμοποιήσει τη διήμερη παραμονή του στο East River κυρίως για να ασκήσει λόμπι στα παρασκήνια. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Μακρόν θέλει να επιδιώξει συνομιλίες με εκπροσώπους από την Ινδία, την Αφρική και την περιοχή του Κόλπου.

Οι πρόσφατες δηλώσεις κυρίως του πρωθυπουργού της Ινδίας, ότι τώρα δεν είναι εποχή για πολέμους δίνουν κάποιες ελπίδες ότι θα μπορούσε να αυξηθεί η πίεση προς τον Πούτιν έτσι ώστε να αναθεωρήσει τη στάση του. Αλλά η υποψία παραμένει, ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται για μια ακόμα φορά η ματαιοδοξία του Γάλλου πολιτικού να εμφανιστεί στο δικό του εσωτερικό και «δύστροπο» κοινό ως ένας ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας

Είναι σαφές πλέον ότι όσο η Δύση και κυρίως η ΕΕ δεν αναπτύσσει κάποιες πρωτοβουλίες απεμπλοκής και παραμένει πιστή στο δικό της αφήγημα περί ολοκληρωτικής «νίκης» της Ουκρανίας, όπως αυτό εκφράζεται και από τον ίδιο τον πρόεδρο Ζελένσκι, είναι μάλλον απίθανο να αναμένει κανείς μια σημαντική στροφή στην εξέλιξη του πολέμου. Τουλάχιστον άμεσα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στον ΟΗΕ.

Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Πούτιν – Δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Η ΕE που θέλει να εξάγει δημοκρατία

Ένωση Εφοπλιστών: Τα ρωσικά φορτία με αγαθά είναι νόμιμα έξω από την Ε.Ε.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago