Categories: Υγεία

Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 90% το εμβόλιο κατά του HPV

Το εμβόλιο κατά του ιού HPV οδηγεί σε μείωση των περιπτώσεωνκαρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά περίπου 90%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (Cancer Research UK) περιέγραψε τα ευρήματα αυτά ως “ιστορικά”, καθώς αποδεικνύουν πως το εμβόλιο σώζει ζωές.

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς και υπάρχει πλέον η ελπίδα ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει την ασθένεια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί ίσως να χρειάζονται πολύ λιγότερες εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”, εξέτασε τι συνέβη αφότου το εμβόλιο χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε κορίτσια το 2008 στην Αγγλία.

Πρόκειται για ενήλικες, πλέον, γυναίκες περίπου στα 20 τους χρόνια. Η μελέτη έδειξε μείωση στις προκαρκινικές αλλοιώσεις καθώς και το εντυπωσιακό ποσοστό του 87% μείωση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

“Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος”, ανέφερε ο καθηγητής Πήτερ Σασιένι, ένας από τους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου.

Τα ποσοστά αυτά είναι μικρότερα στις περιπτώσεις εφήβων μεγαλύτερης ηλικίας, σε άτομα δηλαδή που δεν το έκαναν στην ώρα τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή λιγότερες έφηβες μεγαλύτερης ηλικίας αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο το οποίο ιδανικά πρέπει να χορηγείται προτού γίνουν σεξουαλικά ενεργές.

Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα για τον HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 περιπτώσεις καρκίνου και 17.200 προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Ο καθηγητής Σασιένι αναφέρει ότι αυτό είναι μοναχά “η κορυφή του παγόβουνου” καθώς όσοι εμβολιάστηκαν είναι ακόμη νέοι για να εκδηλώσουν καρκίνο, έτσι τα νούμερα θα μεγαλώσουν με τον καιρό.

Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες καλούνται να κάνουν εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε τρία με πέντε χρόνια, κάτι που σύμφωνα με τον Σασιένι θα πρέπει σίγουρα να αναθεωρηθεί μετά τα νέα ευρήματα.

Πώς δημιουργείται ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας

Οι εκδοχές των ιών που προκαλούν καρκίνο οδηγούν σε επικίνδυνες μεταβολές στο DNA μολυσμένων κυττάρων που τα μετατρέπουν σε καρκίνο.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε μολυσμένο ιστό. Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του κολπικού, του στοματικού και του πρωκτικού σεξ, κι έτσι συνδέονται με καρκίνους στον πρωκτό, το πέος, καθώς και στο κεφάλι και τον αυχένα.

Ωστόσο, το 99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τα ανθρώπινα θηλώματα (HPV).

Αυτός είναι ο λόγος που πάνω από 100 χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η Δρ. Βανέσα Σαλίμπα, σύμβουλος επιδημιολόγος στην Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC ότι τα νέα ευρήματα είναι “σπουδαία” και έδειξαν ότι το εμβόλιο “σώζει ζωές μειώνοντας δραματικά τα επίπεδα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των γυναικών”.

Η Μισέλ Μίτσελ, επικεφαλής του Cancer Research UK, δήλωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή να βλέπουμε την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το εμβόλιο κατά του HPV έχει προστατέψει και θα συνεχίσει να προστατεύει χιλιάδες γυναίκες από το να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εμβόλιο χορηγείται στα κορίτσια σε ηλικία μεταξύ 11 και 13 ετών. Από το 2019, το εμβόλιο χορηγείται επίσης και στα αγόρια.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago