Στην τελική της φάση βρίσκεται σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο άλλη μια γιγαντιαίου κόστους κρατικοποίηση στη Γερμανία. Η διαπραγμάτευση για την πλήρη εξαγορά του προμηθευτή φυσικού αερίου Uniper, ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου και τον κύριο μέτοχο την εταιρεία Fortum έχει ολοκληρωθεί στα περισσότερα σημεία.
Όπως ανακοίνωσε η ίδια η Uniper, το τροποποιημένο πακέτο διάσωσης περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου οκτώ δισ. ευρώ. Επιπλέον, το κράτος πρόκειται να αγοράσει τις μετοχές της Uniper που κατέχει αυτή τη στιγμή η Fortum. «Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα λάβει έτσι ένα σημαντικό πλειοψηφικό μερίδιο της Uniper», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με το Bloomberg η διάσωση θα μπορούσε να στοιχίσει στο γερμανικό κράτος συνολικά μέχρι και 30 δις. ευρώ.
Η πρώην θυγατρική Uniper της E.on είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας φυσικού αερίου για τη Γερμανία και τους τελευταίους μήνες είχε εισέλθει σε έναν «αγώνα επιβίωσης». Η Uniper δεσμεύεται από μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις παράδοσης στους πελάτες της, όπως για παράδειγμα οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Επειδή η Ρωσία παραδίδει λιγότερο φυσικό αέριο κάθε μήνα από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει υποχρεωθεί να το προμηθεύεται στην αγορά με πολύ μεγαλύτερο κόστος. To αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να παρουσιάζει ζημιές της τάξης των 100 εκατομμυρίων ημερησίως.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη λάβει μερίδιο σχεδόν 30% της επιχείρησης από τον Ιούλιο προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του ομίλου. Δεδομένου ότι δεν ρέει πλέον φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, η κατάσταση της επιδεινώθηκε ξανά. Ως εκ τούτου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια πλήρη εξαγορά με τον φινλανδικό όμιλο Fortum εδώ και αρκετές εβδομάδες. «Γόρδιος δεσμός» των διαπραγματεύσεων είναι ένα δάνειο δισεκατομμυρίων 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο τον περασμένο χειμώνα, η Fortum διοχέτευσε στον Όμιλο Uniper και το οποίο έχει πλέον «καταναλωθεί». Η Fortum δεν θέλει να παραιτηθεί από αυτά τα χρήματα. Οι ρήτρες στις δανειακές συμβάσεις προβλέπουν εξόφληση των δανείων σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησίας.
Για τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο, ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα: Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλάβει την πλειοψηφία στην Uniper, η έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου από τους τελικούς καταναλωτές με τη μορφή που είχε προγραμματιστεί μέχρι στιγμής πιθανότατα θα παραβίαζε το σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Υπάρχουν αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα της εισφοράς, φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να εργάζεται για τον σχεδιασμό της έκτακτης εισφοράς φυσικού αερίου και κυρίως για να εξασφαλίσει ότι την εισφορά δεν θα καρπώνονται και εταιρείες οι οποίες παρουσιάζουν κερδοφορία.
Γερμανία: Ενας πράσινος υπουργός ως διασώστης για πολυεθνικές της ενέργειας
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…