Categories: Πολιτισμός

Πέθανε ο Stephen Sondheim, ο συνθέτης που έδωσε νέα ώθηση στο μιούζικαλ

Μεγάλη απώλεια για τον χώρο της μουσικής ο θάνατος του Stephen Sondheim, του Αμερικανού δημιουργού που «επανεφηύρε» το μιούζικαλ, σε ηλικία 91 ετών, χθες, στο σπίτι του στο Κονέκτικατ. Ομότεχνοί του και όχι μόνο τον αποχαιρετούν το εξαίροντας το ταλέντο και τα αριστουργηματικά τραγούδια του.

Ο Άντριου Λόυντ Γουέμπερ τον χαρακτήρισε «γίγαντα του μουσικού θεάτρου της εποχής μας, έμπνευση όχι μόνο για δύο αλλά τρεις γενιές [των οποίων] η προσφορά στο θέατρο δεν θα είναι ποτέ ίση».

«Το θέατρο έχασε μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του και ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο πρωτότυπους συγγραφείς. Δυστυχώς, υπάρχει τώρα ένας γίγαντας στον ουρανό. Αλλά η λάμψη του Stephen Sondheim θα είναι ακόμα εδώ καθώς τα θρυλικά τραγούδια και τα σόου του θα παίζονται για πάντα» είπε ο Κάμερον Μάκιντος.

Κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας, που διήρκεσε περισσότερα από 60 χρόνια, ο Sondheim συνδημιούργησε κλασικά θέατρα του Μπρόντγουεϊ όπως τα «West Side», «Story», «Gypsy», «Sweeney Todd» και «Into the Woods», τα οποία μεταφέρθηκαν με επιτυχία στο σινεμά.

Κατάφερε ενισχύσει το κύρος του μιούζικαλ χρησιμοποιώντας το ως ένα μέσο για να εξερευνήσει τις σχέσεις ενηλίκων σε όλη τους την πολυπλοκότητα. Για παράδειγμα στο «Follies and Company» υπάρχουν γλυκόπικρες αναφορές για την αγάπη και τη ζωή.

Ενώ πολλοί δημιουργοί του μιούζικαλ είναι είτε συνθέτες είτε στιχουργοί, ο Sondheim διέπρεψε και στους δύο χώρους. Αφού καθιερώθηκε στο Μπρόντγουεϊ, αναλάμβανε συνήθως τη μουσική και τα λόγια στις παραστάσεις του.

Γεννήθηκε το 1930 στη Νέα Υόρκη ενώ οι γονείς του δούλευαν και οι δύο στη βιομηχανία της μόδας. Δάσκαλός του ένας από μεγαλύτερους στιχουργούς και λιμπρετίστες, ο Όσκαρ Χάμερσταϊν, με τον γιο του οποίου έγινε φίλος σε σχολείο της Πενσυλβάνια. Έγραψε το πρώτο του μιούζικαλ σε ηλικία μόλις 15 ετών, με τίτλο «By George».

Ήταν 27 ετών όταν γνώρισε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με το West Side Story, το οποίο μετέφερε τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα στους δρόμους του Upper West Side.

Κέρδισε βραβείο Tony για το 2008 για το σύνολο του έργου του. Η Imelda Staunton, η οποία πρωταγωνίστησε σε παραγωγές, όπως των «Gypsy» και «Follies», αποκάλεσε τον Sondheim «ο Σαίξπηρ του κόσμου του μιούζικαλ».

«Οι ιστορίες του θα ζήσουν όσο και του Σαίξπηρ γιατί μιλάει για ανθρώπους, για συναισθηματικές δυσκολίες, για την ανάγκη που έχουμε όλοι για αγάπη ή αναγνώριση και για να μας προσέξουν. Πολλά μιούζικαλ αφορούν χαρούμενα πράγματα – αλλά τα μιούζικαλ του αφορούν τα δύσκολα πράγματα» τόνισε η ίδια.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago