Πολιτική

Πόλεμος ανακοινώσεων Αθήνας – Άγκυρας για τη Θράκη

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ανακοίνωση του αντίστοιχου τουρκικού υπουργείου. Οι δηλώσεις του μειονοτικού βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που έφεραν την αντιπαράθεση. Καταδικάζει και ξεκαθαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με μια αυστηρή ανακοίνωση απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα, μετά από την ένταση που δημιουργήθηκε από δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ περί μειονότητας στη Θράκη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με νόημα ότι «η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς».

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει «δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες.

Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία για απειλή κατά του βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ζητώντας από τις ελληνικές

Αρχές την τιμωρία των δραστών, ενώ μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας, σε τουρκικό κανάλι είχε υποστηρίξει «θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας», ενώ έκανε λόγο για απειλές εναντίον του.

Οι δηλώσεις αυτές αναδείχθηκαν από στελέχη της κυβέρνησης σε μια ακόμη προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και να βάλει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση.

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, μέσω ανακοίνωσης του Τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι οι θέσεις για τα περί μειονότητας είναι σαφείς, ενώ υπογραμμίζει ότι έγιναν ήδη οι απαραίτητες συστάσεις προς τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η ανακοίνωση

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού. Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε.

Έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα. Η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago