Πολιτική

Γιούνκερ: Δεν σεβαστήκαμε πάντα τους Έλληνες

Σε εκ των υστέρων αναγνώριση της σκληρότητας που επέδειξε η Ε.Ε. και ειδικά ορισμένες χώρες απέναντι στην Ελλάδα με αφορμή την κρίση χρέους προχώρησε για άλλη μια φορά ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας αναφορά στο δημοψήφισμα του 2015.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε. κλήθηκε να σχολιάσει την τυπική έξοδο της Ελλάδας απ’ το πρόγραμμα επιτήρησης μετά από 12 χρόνια και τι σημαίνει αυτό τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για την Ε.Ε.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι οι Έλληνες «έχουν υποφέρει πολύ αυτή την απαίσια περίοδο», αναγνώρισε για άλλη μια φορά ότι «τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά» και ότι «η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή».

Με αφορμή την τυπική ολοκλήρωση της επιτήρησης είπε λοιπόν ότι είναι καλά νέα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, «γιατί δείχνει, ανεξάρτητα από όλα τα λάθη που έχουν γίνει, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει και όσοι υπερασπίζονταν την Ελλάδα, αυτή ήταν η περίπτωσή μου, είχαν δίκιο να πουν όχι σε όσους ήθελαν να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «δεν ήταν μόνο η Γερμανία που ήταν πολύ επικριτική με την Ελλάδα», αλλά και ότι οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Φινλανδοί και άλλοι δεν σταμάτησαν να επιτίθενται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Είπε μάλιστα πως δεν είναι ακριβές πως η Γερμανία έκανε ή κάνει κουμάντο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μερικές φορές οι Γερμανοί στο εσωτερικό δίνουν την εντύπωση ότι είναι οι κύριοι της Ευρώπης. Αυτό προφανώς δεν ισχύει» τόνισε.

«Αχρείαστο» το δημοψήφισμα

Στο ερώτημα αν υπήρχαν στιγμές που η Ε.Ε. έδειξε αλληλεγγύη με απτό τρόπο στην Ελλάδα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι τότε έπρεπε να δώσει μάχη για να αποτρέψει άλλες χώρες απ’ το να ζητούν επίσημα την έξοδο της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη. «Επειδή αυτό το δημοψήφισμα ήταν ένα σκάνδαλο, σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι άνθρωποι είπαν όχι, αλλά το πρόγραμμα όπως αποφασίστηκε, εφαρμόστηκε», είπε. Και συνέχισε λέγοντας ότι το πρόγραμμα ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που οι πολίτες είχαν ψηφίσει όχι.

«Ήταν ένα λάθος για τους Έλληνες επειδή ψήφιζαν για κάτι που δεν υπήρχε πια. Ήταν αχρείαστο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συμπλήρωσε ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές, η Ελλάδα δέχτηκε μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, οπότε θα ήθελα να ξεχάσω αυτό το κεφάλαιο».

Σε αυτό το σημείο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι «δεν υπήρχε τόση αλληλεγγύη τους πρώτους έξι μήνες, από τον Ιανουάριο έως το καλοκαίρι, όταν φτάσαμε σε συμβιβασμό».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «το αρχικό μνημόνιο του Γιούνκερ που θέσαμε στο δημοψήφισμα ήταν απαράδεκτο». «Ήταν τιμωρητικό» όπως είπε και εξήγησε ότι «δεν είχε να κάνει καθόλου με το χρέος». «Πετύχαμε ένα καλύτερο συμβιβασμό» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τη σοβαρότητά της, ότι πράγματι ήθελε μα βγει απ’ τα μνημόνια ενώ κάνει το καλύτερο για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους «νομίζω σιγά-σιγά οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν: Κοίτα, είναι κάτι που είναι εφικτό».

Στο ερώτημα τέλος ποια μαθήματα διδάχτηκαν και δεν πρέπει να ξεχαστούν απ’ την ελληνική κρίση, ειδικά τώρα με την ενεργειακή κρίση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε κατά την ελληνική κρίση του ευρώ. Και πάντα θεωρούσα ότι η κατανομή των προσπαθειών μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν ήταν αρκετά ισορροπημένη. Μέρος αυτού του λάθους οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί… στο ΔΝΤ, στην Κεντρική Τράπεζα και στην Επιτροπή κατά τα χρόνια πριν από τα χρόνια μου, εφαρμόσαμε έναν τυφλό προϋπολογισμό λιτότητας, που ήταν λάθος. Θα ήθελα η Επιτροπή να λάβει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες των μέτρων για την κρίση που εφαρμόστηκαν. Αυτό δεν είναι θέμα υψηλών αξιωματούχων. Αυτό είναι θέμα των πολιτικών».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago