Τo ερχόμενο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 10:30 το πρωί θα κάνουμε ιστορικό περίπατο με θέμα το κατοχικό Παγκράτι. Θα συναντηθούμε στην πλατεία Μεσολογγίου.
https://www.athenshistorywalks.com/store/17sep2022
Σε περίπτωση που δεν προλάβετε να κλείσετε θέση, παρακαλώ στείλτε μου ένα μήνυμα στο [email protected] για να κάνω μια λίστα αναμονής.
Ίσως στον πλέον χαρακτηριστικό ιστορικό περίπατο για την αντίσταση στην πόλη, η αφήγηση ξεκινά από το 1922, τότε που η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων μετέτρεψε το Παγκράτι σε σύνορο μεταξύ παλαιών και νέων κατοίκων της Αθήνας. Περνώντας στα χρόνια της κατοχής εξετάζουμε τον κεντρικό ρόλο του γυμνασίου Παγκρατίου στην ανάπτυξη του τοπικού αντιστασιακού κινήματος και τη συμμετοχή του δημιουργού Βασίλη Ρώτα, που είχε το θέατρό του στο Παγκράτι, καθώς και των Ελλήνων ηθοποιών στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.
Οι τεράστιες δυσκολίες του αντιστασιακού αγώνα στην πόλη αποτυπώνονται στη στάση της οδού Δαμάρεως, όπου γίνεται περιγραφή της δολοφονίας ενός Γερμανού αξιωματικού από τους αιφνιδιασμένους ενόπλους του ΕΛΑΣ και σε αυτή της οδού Αγίου Φανουρίου, αναφορικά με το ξεκλήρισμα της οικογένειας Κότσιρα μετά την εκτέλεση τεσσάρων αδελφιών.
Στις τελευταίες στάσεις βλέπουμε πώς το Παγκράτι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με την επίθεση αυτοκτονίας του ΕΛΑΣίτη Βαγγέλη Μαρτάκη κατά των Ταγμάτων Ασφαλείας από την ταράτσα του κινηματογράφου «ΠΑΛΑΣ» και μετά το ξέσπασμα της αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ του ΕΛΑΣ και της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Χ. Στην τελευταία στάση, στο σημείο όπου εκτελέστηκε ο αρχηγός της οργάνωσης Χ Παγκρατίου, Νίκος Παπαγεωργίου, θα γίνει λόγος για τον σχεδιασμό και τον τρόπο υλοποίησης της επιχείρησης από τους άνδρες της ΟΠΛΑ.
Δείτε αναλυτικά τις στάσεις και το σημείο συνάντησης (χάρτης) εδώ:
https://www.athenshistorywalks.com/pagrati
Μετά το τέλος του περιπάτου θα πάμε στο Άλσος Παγκρατίου όπου θα δούμε σπάνιες φωτογραφίες της εποχής από το Παγκράτι, στην προσπάθειά μας να δώσουμε εικόνα σε όσα θα πούμε κατά τη διάρκειά του.
Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο [email protected] και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.
Στην φωτογραφία άνδρες του ΕΛΑΣ Παγκρατίου, ποζάρουν με τα όπλα τους στο φωτογραφείο του Σκανάτοβιτς στο Παγκράτι, την περίοδο μετά την απελευθέρωση.