Categories: Κόσμος

Τρόμος στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη «Όμικρον» – Σε εφαρμογή ταξιδιωτικά μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά

Συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει η εμφάνιση του νέου στελέχους «Όμικρον» και η ταχεία εξάπλωσή του στη Νότια Αφρική σπέρνοντας έντονη ανησυχία για τις πιθανές, επιδημιολογικές επιπτώσεις της μεσούντος του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), έκανε λόγο για «υψηλό έως πολύ υψηλό» κίνδυνο εξάπλωσης.

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ (ένα πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

Έντονη είναι η ανησυχία και στην Ευρώπη που δοκιμάζεται σκληρά στη δεδομένη συγκυρία από την πανδημία για την οποία οι προβλέψεις τουλάχιστον για την ώρα, παραμένουν δυσοίωνες μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη. Αντανακλώντας πλήρως το ευρωπαϊκό κλίμα, ο Γερμανός ειδικός στον Τομέα της Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, έσπευσε να σχολιάσει στο Twitter πως«πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από μια νέα παραλλαγή σε ένα τρέχον κύμα» κι ενώ το τέταρτο κύμα έχει θέσει σχεδόν «εκτός μάχης» ακόμη και τα πιο οργανωμένα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, όπως της χώρας του.

Υπό το πρίσμα αυτό, αυστηρούς κανόνες για ταξιδιώτες από εννέα χώρες της Αφρικής, με μοριακά τεστ, άδεια από τις πρεσβείες και υποχρεωτική καραντίνα, λαμβάνει η χώρα μας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει –όσο είναι αυτό δυνατό– μια διασπορά του νέου στελέχους «Όμικρον» (παραλλαγή της Μποτσουάνα) του SARS-CoV-2 εντός των συνόρων. Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου που συνεδρίασε επειγόντως χθες, να προχωρήσει στα εξής μέτρα για άτομα που ταξιδεύουν προς τη χώρα μας από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Η είσοδος Ελλήνων και άλλων υπηκόων επιτρέπεται μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) το πολύ 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η παροχή άδειας από τις κατά τόπους πρεσβείες, προξενεία και προξενικές αρχές άλλων χωρών που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας ελληνικής πρεσβείας. Κατά την είσοδό τους στη χώρα γίνεται έλεγχος με rapid test. Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχος με την παρέλευση του δεκαημέρου. Η καραντίνα θα λήγει με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR). Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με τις συγκεκριμένες χώρες. Παράλληλα, γίνεται επανέλεγχος όλων των θετικών μοριακών τεστ των τελευταίων δύο εβδομάδων για τη νέα μετάλλαξη.
Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago