Categories: Οικονομία

Τι σηματοδοτεί η “μαύρη” Παρασκευή των αγορών- Ποιοι κλάδοι απειλούνται με κατάρρευση

Συνήθως, οι συνεδριάσεις της “Ημέρας των Ευχαριστιών” στη Wall Street είναι σχετικά μικρές σε διάρκεια και όγκο, αφού όλοι βιάζονται να… πάνε στο οικογενειακό τραπέζι. Τη χθεσινή Παρασκευή, αυτή η “παράδοση” μπορεί να μην άλλαξε, αλλά αυτό που άλλαξε είναι το συνήθως γιορτινό κλίμα. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν εφιαλτική για την “αγορά των αγορών”, η οποία έκανε τις πιο βαριές απώλειες της χρονιάς, με τις υπόλοιπες αγορές -μαζί και την ελληνική- να ακολουθούν βάφοντας “μαύρη” την Παρασκευή.

Αιτία κι αφορμή, η ανακοίνωση του ΠΟΥ για τη νέα, πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη μετάλλαξη “Όμικρον” που εντοπίστηκε σε Μποτσουάνα, Βέλγιο και Ισραήλ, οι αποφάσεις ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- κυβερνήσεων για μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των ταξιδιών και η αναμονή για σκληρότερα μέτρα περιορισμού του COVID-19 που θεριεύει, τα οποία θα οδηγούν στο να ανακοινώνει η μία χώρα μετά την άλλη, lockdown. Ο γνωστός και ως “Δείκτης Φόβου” της Wall Street, o Cboe Volatility Index, ανέβηκε σε υψηλό δύο μηνών χθες, στο 28.

Το mentality τρόμου των επενδυτών περιγράφει γλαφυρά η χθεσινή αποστροφή του αναλυτή του CNBC, Jim Cramer, χθες: “Όταν διαβάζω ότι υπάρχει ένα κρούσμα στο Βέλγιο και ένα στη Μποτσουάνα, θα ξυπνήσουμε την επόμενη εβδομάδα και θα βρούμε ένα και σε αυτή τη χώρα. Και δεν πρόκειται να προτείνω σε κάνέναν να αγοράσει οτιδήποτε σήμερα, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα συμβεί και δε μπορώ να είμαι σίγουρος ότι δεν θα συμβεί”.

Οι επενδυτές φοβούνται λοιπόν τα lockdown και, όπως σηματοδότησε η “μαύρη” Παρασκευή, μετακινούν τα χαρτοφυλάκιά τους ανάλογα, παίρνοντας θέση για μια νέα κατάσταση πανδημικού συναγερμού, στέλνοντας συγκεκριμένους κλάδους σε bear market και οδηγώντας σε bull run τα “ασφαλή καταφύγια”. Το ότι βρίσκονται σε πανικό, δεν φαίνεται μόνο από το γεγονός ότι κατέρρευσαν όλες σχεδόν οι αγορές, με βαρύτατες απώλειες, αλλά ότι οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι κλάδοι που σχετίζονται με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως είναι για παράδειγμα οι αεροπορικές εταιρείες. Γεγονός που εξηγεί και τη “βουτιά” του πετρελαίου κατά 11% σε χαμηλό 11 εβδομάδων- αφού φαίνεται πως οι επενδυτές προεξοφλούν μείωση των μετακινήσεων.

Στη χθεσινή “μαύρη” Παρασκευή, το βαρύτερο χτύπημα στη Wall Street, δέχτηκαν οι μετοχές που σχετίζονται με ταξίδια: Οι εταιρείες κρουαζιέρας Carnival Corp. και Royal Caribbean έχασαν 11% και 13,2%, η αεροπορική United Airlines έπεσε περισσότερο από 9%, η American Airlines έπεσε 8,8%, η Boeing έχασε άνω του 5% και ο ξενοδοχειακός γίγαντας Marriott International έπεσε περίπου 6,5%.

Σε bear market υπάρχει ο φόβος ότι μπαίνουν και οι τραπεζικές μετοχές, λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και αλλαγής πολιτικής επιτόκια. Η Bank of America έπεσε 3,9%, και η Citigroup διολίσθησε κατά 2,7%. Και οι βιομηχανικές μετόχες οι οποίες σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία υποχώρησαν. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Caterpillar, με -4% (λόγω φόβων για μηδενισμό της οικοδομικής δραστηριότητας), ενώ η πτώση της πετρελαϊκής Chevron κατά 2,3% θεωρείται και ως αντίδραση στην κατάρρευση των τιμών του αργού, η οποία, με τη σειρά της, οφείλεται στις ανησυχίες για δραματική μείωση της ζήτησης, εάν επιβληθούν lockdown.

Αντίθετα, μεγάλα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των βιοφαρμακευτικών -οι οποίες έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι ετοιμάζουν εμβόλιο που θα καλύπτει και αυτή τη μετάλλαξη. Για παράδειγμα οι μετοχές της Moderna είχαν άνοδο κατά 20% και της Pfizer κατά 6,1%. Από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι οι τοποθετήσεις σε safe haven assets έχουν συμπεριφορά “ταύρου”. Φυσικά, το πιο ασφαλές καταφύγιο όλων, ο χρυσός, γνώρισε κέρδη χθες, με τους επενδυτές να επανατοποθετούν τα χαρτοφυλάκιά τους μετά την ανακοίνωση για ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 1,20 δολάρια ή κάτω από 0,1% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.785,50 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά έπιασε τα 1.816,30 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε απώλειες της τάξης του 3,6%.

Τη φήμη του ως “ψηφιακός χρυσός”, αντίθετα, δεν επιβεβαίωσε το bitcoin. Με τους επενδυτές να υποχωρούν από τα assets με μεγαλύτερο ρίσκο με κατεύθυνση στη σχετική ασφάλεια των ομολόγων, το bitcoin έχασε 8% σε 24 ώρες, στα $54.321, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Οκτωβρίου. Οι αναλυτές λένε ότι με δεδομένο ότι βασικό κρυπτονόμισμα είναι περισσότερο από 20% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών του νωρίτερα αυτό το μήνα (69.000 δολάρια) και ότι οι bear markets ορίζονται με πτώση 20% ή παραπάνω από τα πρόσφατα υψηλά, το bitcoin έχει μπει σε bear market. Πάντως και τα άλλα κρυπτονομίσματα ακολούθησαν με βαριές απώλειες, χθες.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago