Κόσμος

Αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις υιοθετεί η Ουγγαρία

Ακόμη ένα βήμα πίσω όσον αφορά τα δικαιώματα στην Ουγγαρία, καθώς τροποποιήθηκε ο νόμος που αφορά τις αμβλώσεις. Σύμφωνα με την αλλαγή, οι έγκυοι που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση θα πρέπει προηγουμένως να πληροφορηθούν «με ξεκάθαρο τρόπο» από τον μαιευτήρα τους τις «ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου».

Η τροπολογία αλλάζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άμβλωση στην Ουγγαρία, όπου ο τερματισμός της κύησης είναι νόμιμος από τη δεκαετία του 1950 – στις περισσότερες περιπτώσεις, μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το διάταγμα, που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ, θα τεθεί σε εφαρμογή από την Πέμπτη και σηματοδοτεί την αυστηροποίηση των κανόνων.

Το αντιπολιτευόμενο, ακροδεξιό κόμμα Mi Hazank (Η πατρίδα μας), που ζητούσε αυτήν την αλλαγή, εξέφρασε την ικανοποίησή του με μια ανακοίνωση, και παρά το γεγονός ότι το κείμενο του νόμου δεν αναφέρει τίποτα σχετικό, υποστήριξε ότι «οι μαμάδες θα ακούν στο εξής τον χτύπο της καρδιάς του εμβρύου».

«Για τουλάχιστον λίγα δευτερόλεπτα, το παιδί εμβρυακής ηλικίας θα μπορεί να ακουστεί από τη μητέρα, προτού να γίνει η άμβλωση», ισχυρίστηκε επίσης η βουλευτής Ντόρα Ντούρο σε ανάρτησή της στο Facebook. Ο νόμος, που αναθεωρήθηκε το 1992, «δεν είναι χαραγμένος σε μάρμαρο», συνέχισε, ευχαριστώντας τις οργανώσεις που τάσσονται «υπέρ της ζωής» για τη στήριξή τους. «Γράφουμε ιστορία!», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της έκανε λόγο για «ανησυχητική οπισθοχώρηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή, που ελήφθη «χωρίς καμία διαβούλευση», θα καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση στην άμβλωση και «θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα τραύματα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ήδη μια δύσκολη κατάσταση».

Στο νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας, που τέθηκε σε ισχύ το 2012, αναφέρεται ότι η χώρα υπερασπίζεται «τη ζωή του εμβρύου από τη σύλληψή του». Λίγους μήνες νωρίτερα, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν χρηματοδότησε μια εκστρατεία κατά των αμβλώσεων, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.`

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago