Categories: Οικονομία

Black Friday Wall Street: Βαριές απώλειες λόγω της νέας μετάλλαξης

Βαριές απώλειες κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», την γνωστή ως Black Friday, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πανδημία μετά την εμφάνιση νέας επικίνδυνης μετάλλαξης στη Νότια Αφρική.

Oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική,  ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες λόγω της μετάλλαξης. Το Ισραήλ απαγόρευσε τα ταξίδια σε πολλές χώρες αφού εντόπισε ένα κρούσμα σε έναν ταξιδιώτη ενώ δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ και ένα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε να μην ληφθούν εσπευσμένα ταξιδιωτικά μέτρα και η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων από το Λονδίνο φαίνεται βιαστική.

Στη συνεδρίαση που έληξε νωρίτερα λόγω της αργίας, ο Dow Jones «βούλιαξε» 2,53% ή 902 μονάδες στις 34.899, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,27% στις 4.594 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,23% στις 15.491 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, o Dow Jones έκλεισε στο -2,71%, ο S&P 500 στο -2,34% ενώ ο Nasdaq στο -3,14%.

Στο μεταξύ, ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe ή VIX εκτινάχθηκε έως και 9 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια κίνηση από τον Φεβρουάριο. Τελικά ο δείκτης ανέβηκε 8 μονάδες, στις 26,3 – το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων έξι μηνών σε βάση κλεισίματος.

Από τις μετοχές του Dow Jones, μόνο αυτή της Verizon  κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος (+0,27%).  Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones δέχονται οι μετοχές της American Express (-8,62%) και της Boeing (-5,41%).

Μεγάλες κερδισμένες της ημέρας, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση πανικού, ήταν οι μετοχές της Moderna και της Pfizer. Ειδικότερα, η μετοχή της Moderna έκλεισε με άνοδο 20,57% ενώ η μετοχή της Pfizer στο +6,09%.

Μεταξύ των 11 κλάδων του S&P 500, τη χειρότερη επίδοση κατέγραψε αυτός των μετοχών ενέργειας ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση των του πετρελαίου, ενώ έντονα πτωτικά κινήθηκαν και οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών και των βιομηχανιών. Κανένας από τους 11 κλάδους δεν βρέθηκε σε θετικό έδαφος.

Sell off στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό τάμπλο «βάφτηκε» κόκκινο από το βορρά μέχρι το νότο, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να επικεντρώνονται στις μετοχές των εταιρειών που επηρεάζονται πιο άμεσα από την εξέλιξη της πανδημίας, όπως οι αεροπορικές εταιρείες ή και οι πετρελαϊκές.

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 3,64% στις 7.044 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 4,15% στις 15.257 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 μέτρησε βαριές απώλειες ύψους 4,75% στις 6.739 μονάδες.

Βουτιά στις τιμές πετρελαίου

Στην αγορά εμπορευμάτων, η είδηση της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής οδήγησε σε «βουτιά» 11,9% της τιμής του πετρελαίου WTI στα 69,02 δολάρια ανά βαρέλι και σε πτώση 10,4% την τιμή Brent στα 73,65 δολ. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά στα 1784 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1304 δολ.

Βουτιά σχεδόν έκανε σήμερα το bitcoin μετά την εμφάνιση της νέας, πιθανόν ανθεκτικής στα εμβόλια, μετάλλαξης του κορονοϊού, καθώς οι επενδυτές πωλούσαν τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago