Η αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξανά κερδίσει τον κεντρώο χώρο

Τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι η κυβέρνηση κατέγραψε μικρή απώλεια για το θέμα των υποκλοπών. Όχι ότι τα θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας δεν απασχολούν τους πολίτες, όμως φαίνεται ότι μεγαλύτερο είναι το βάρος και η ανησυχία για τα θέματα οικονομίας.

Δεν πέρασε όμως απαρατήρητο από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι το θέμα της ΕΥΠ και η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, προκάλεσε μια δυσφορία στον κεντρώο χώρο, σε αυτόν που θεωρείται κυρίαρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άνθρωποι που ανήκουν στο «κέντρο» σε δημόσιες τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την διαφωνία τους και ανέδειξαν το θέμα στην πολιτική αλλά και νομική του διάσταση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος συγκρούστηκε ανοιχτά με την κυβέρνηση, γκρεμίζοντας οποίες γέφυρες, υποτίθεται, είχαν χτίσει. 

Για τον λόγο αυτόν, αρκετοί ερμηνεύουν ότι οι επίμονες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είχαν αυτή την αφετηρία. Να ξανά κερδίσει το στοίχημα του κέντρου. 

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η απώλεια είναι μεν μικρή, αλλά σημαντική. Ένα μεγάλο ποσοστό από την δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, υπό τον φόβο ότι μπορεί να ξανά βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019, θεωρώντας ότι έκανε σημαντικά βήματα προς το κέντρο. Κάτι που άλλωστε απέδειξαν και οι επιλογές προσώπων σε καίριες θέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπουργοποίηση ΠΑΣΟΚΟγενών, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Την Κυριακή, τουλάχιστον τρεις φορές ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας σε κάποια αποστροφή του μάλιστα, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χαιρετίζουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στη συνέχεια μάλιστα, ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι είναι… «πιο μπροστά» από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμιζε παράλληλα, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον πολύ κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ χαρακτήρισε και «τερατούργημα» το ενδεχόμενο συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η εκ νέου διεκδίκηση του κεντρώου χώρου δεν πέρασε απαρατήρητη στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.  Στην ανακοίνωση τους άλλωστε, υπογραμμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε ποιον θεωρεί στρατηγικό του αντίπαλο «χτυπώντας» το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. 

Το μεγάλο ερώτημα, έως τις εκλογές, θα παραμείνει. Ποιος από τους δύο θα κερδίσει τελικά τον κεντρώο χώρο;

Αρετή Πανάγου

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago