Την παραμονή του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβάλα στη φυλακή αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο δίνοντας ένα ακόμη πλήγμα στις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο 64χρονος Καβάλα συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και φυλακίστηκε με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της υποκίνησης του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία.
Η υπόθεση έχει επικριθεί ως πολιτικά υποκινούμενη και ως συμβολική κίνηση καταστολής της διαφωνίας υπό τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, η κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι τα τουρκικά δικαστήρια είναι ανεξάρτητα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, περιλαμβανομένων των πρεσβευτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι επανέλαβαν μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι ο Καβάλα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.
Το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραμονή του Καβάλα στη φυλακή όσο διαρκεί η δίκη του. Όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 17 Ιανουαρίου προσθέτοντας ότι θα αποτιμήσει τη φυλάκισή του στις 23 Δεκεμβρίου.
Ο Καβάλα, ο οποίος παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία μέσω βιντεοσύνδεσης, δεν συμμετείχε στη σημερινή διαδικασία. Η σύζυγός του, βουλευτές της αντιπολίτευσης και διπλωμάτες από ορισμένες από τις δέκα πρεσβείες που εμπλέκονται στην αντιπαράθεση βρίσκονταν στην κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα στην Κωνσταντινούπολη. Στην πλατεία έξω από το δικαστήριο είχαν αναπτυχθεί δεκάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και οχήματα με αντλίες νερού.
Ο Ντενίζ Τόλγκα Αϊτόρε, ο δικηγόρος του Καβάλα, είπε πως υποστήριξε την απόφαση του πελάτη του να μην συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, λέγοντας ότι παραβιάζεται το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.
Ο Καβάλα είχε απαλλαγεί πέρυσι από τις κατηγορίες σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το 2013 με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, όμως η απόφαση ανατράπηκε φέτος και συνδυάστηκε με κατηγορίες για μια άλλη υπόθεση σε σχέση με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.
Ο Αϊτόρε είπε πως το αίτημα του Καβάλα να αφεθεί ελεύθερος απορρίφθηκε σε σχέση με τις κατηγορίες για τις διαδηλώσεις του 2013, ενώ η σύλληψή του είχε βασιστεί σε κατηγορίες για κατασκοπία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Το ΕΔΔΑ ζήτησε την απελευθέρωση του Καβάλα στα τέλη του 2019 ελλείψει ευλόγου υποψίας ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, αποφασίζοντας πως η σύλληψή του έγινε προκειμένου να φιμωθεί.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει πει ότι θα αρχίσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Τουρκίας αν ο Καβάλα δεν αφεθεί ελεύθερος. Η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εξάλλου αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πει πως μια ενδεχόμενη εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με την Άγκυρα, περιλαμβανομένης της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, εξαρτάται από την πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…