Επιλογές

Η ακροδεξιά καθόρισε ολοκληρωτικά την ατζέντα των εκλογών στη Σουηδία

«H Σουηδία δεν χρειάζεται μια Chinatown, μια Somalitown, μια Little Italy». Η φράση αυτή χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα πριν τις εκλογές στη Σουηδία, που διεξάγονται σήμερα. Κι αυτό γιατί δεν προέρχεται από τον Τζίμι Ακεσον, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος των «Σουηδών Δημοκρατών», αλλά από τη σημερινή πρωθυπουργό και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Αντερσον.

Το μεταναστευτικό άμεσα συνδεδεμένο με το πρόβλημα της εγκληματικότητας κυριάρχησε στις συζητήσεις των κομμάτων, δείχνοντας μια συνολική μετατόπιση του κλίματος προς τα δεξιά, ανεξαρτήτως αν τελικά η κάλπη θα δώσει την ευκαιρία στην Αντερσον να ανανεώσει την θητεία της ή αν οι «Σουηδοί Δημοκράτες» θα γίνουν οι ρυθμιστές για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης Δεξιάς και Ακροδεξιάς.

Μετά από τις ταραχώδεις εξελίξεις του περασμένου Νοεμβρίου η Αντερσον ηγείτο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή των Κομμάτων της Αριστεράς, του Κέντρου και των Πρασίνων. Τότε είχε υποσχεθεί μια στροφή της σοσιαλδημοκρατίας προς πιο ξεκάθαρες κοινωνικές πολιτικές, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη σταθερή συρρίκνωση της δύναμης του κόμματος, που άλλες εποχές έμοιαζε «ταυτισμένο» με το ίδιο το μοντέλο διακυβέρνησης ενός σκανδιναβικού κράτους «μοντέλου».

Ομως οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών άλλαξαν πλήρως την ατζέντα. Η χώρα που ήταν άλλοτε πρότυπο της ουδετερότητας έχει πια πάρει το δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ενεργειακή ακρίβεια και τα επακόλουθά της υποχρεώνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε «περικοπές» πραγμάτων, που θεωρούνταν αυτονόητα και ευνοούν το κλίμα της ξονοφοβίας, που συντηρεί με επιτυχία η ακροδεξιά, η οποία μετά την είσοδό της στη Βουλή το 2010 έχει μια σταθερά ανοδική πορεία.

Σε δήμους και κοινότητες που έχουν κερδίσει ή συγκυβερνούν οι «Σουηδοί Δημοκράτες» έχουν υιοθετηθεί μέτρα ανήκουστα για μια χώρα που εκτός των άλλων θεωρείτο πρότυπο ανεκτικότητας, όπως η απαγόρευση των ΛΟΑΤΚΙ σημαιών ή η απόσυρση ξενόγλωσσων βιβλίων από δημοτικές βιβιλιοθήκες.

Η Σουηδία από «ανθρωπιστική υπερδύναμη», που καμάρωνε ότι είναι το 2015 στο αποκορύφωμα της ανθρωπιστικής κρίσης, απειλεί να γίνει τώρα η «Ουγγαρία της Σκανδιναβίας». Η Αντερσον προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο ανάλογο της επίσης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Δανίας, που με τη σειρά της υιοθέτησε την ιδέα της Βρετανίας να «ξεφορτώνεται» μετανάστες στέλνοντάς τους στη Ρουάντα. Το σουηδικό σχέδιο λέει ότι από τους μετανάστες, που θα λαμβάνουν άδεια να εγκατασταθούν στη χώρα, το 50% θα πρέπει να προέρχεται από χώρες του Βορρά. Μια ρύθμιση που θεωρητικά αποκλείει Ιταλούς, Ισπανούς και Ελληνες και είναι ουσιαστικά ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο.

Ολα αυτά σε μια χώρα, που περίπου ο ένας στους τέσσερις κατοίκους της έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο, αλλά τα σαφή προβλήματα στην διαδικασία ενσωμάτωσης έχουν δημιουργήσει δυστοπικά γκέτο, ειδικά στα προάστια των μεγαλουπόλεων. Σε μια εποχή που το κοινωνικό κράτος παντού στην Ευρώπη αποξηλώνεται, η δύσκολη λύση είναι να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο με «επιθετικές κοινωνικές πολιτικές». Η εύκολη λέει ότι απλώς αρκεί να κλείσουν τα σύνορα. Η «Ευρώπη φρούριο» θα αποτελείται όπως όλα δείχνουν από μια σειρά «κάστρα» με πανύψηλα τείχη. Ανεξαρτήτως του αν θα κυβερνούν κεντροδεξιοί ή κεντροαριστεροί. Τον Ορμπαν πολλοί καταδίκασαν, αλλά η πολιτική του έχει πλέον δημιουργήσει «σχολή».

Μέρα ντροπής για την Ευρώπη

Ο Μπόρις Τζόνσον στέλνει χιλιάδες αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων

Η Σουηδή βουλευτής κουρδικής καταγωγής, που μισεί ο Ερντογάν

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago