Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να αναζητά δημοσιονομικό χώρο για να ανακοινώσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, αλλά δεν βρίσκουν τα χρήματα που θα ήθελαν. Έτσι, καθημερινά, αφαιρούνται μέτρα από τη λίστα εξαγγελιών.
Άλλωστε, η φετινή ΔΕΘ είναι χωρίς αμφιβολία η δυσκολότερη για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών για τα μέτρα που θα εξαγγελθούν έχει ανέβει κατακόρυφα, λόγω της ακρίβειας και του επαπειλούμενου ενεργειακού εφιάλτη.
Ωστόσο τα μέτρα αυτά, θα πρέπει να υπηρετούν ταυτόχρονα δύο αντικρουόμενους στόχους:
Να είναι εμπροσθοβαρή, ώστε να έχουν ένα νόημα στις τσέπες των νοικοκυριών τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, και ταυτοχρόνως να διατηρούν «μία δυναμική» το πρώτο τετράμηνο του 2023, οπότε σύμφωνα τουλάχιστον με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, τοποθετούνται οι εκλογές.
Η αβεβαιότητα και η απόλυτη νευρικότητα στην ευρωπαϊκή σκηνή δυσχεραίνει την οριστικοποίηση του πλαισίου των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, ορισμένες εκ των οποίων, θα ληφθούν κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη.
Ο βασικός κορμός των μέτρων, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι έτοιμος. Αυτό, ωστόσο που δεν έχει αποσαφηνιστεί – και πιθανότατα θα κρίνει τη διαφορά στις εντυπώσεις – είναι το μείγμα και η χρονική τους έκταση. «Μοιραία, τα μέτρα θα ξεκινούν και θα τελειώνουν στην ενεργειακή κρίση» σημειώνουν κυβερνητικές στελέχη, επιβεβαιώνοντας ότι αυτά που έρχονται δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια για μεγάλο εύρος άλλων, συμπληρωματικών κινήσεων.
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι που θα βρεθούν τα χρήματα για την επέκταση των επιδομάτων και το 2023, δηλαδή, για πολλούς ακόμα μήνες. Στην κυβέρνηση υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί, υπό τις νέες συνθήκες, έστω και στο «παρά πέντε» θα υπάρξει πανευρωπαϊκή απάντηση. Κάτι, που ωστόσο, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Το οικονομικό επιτελείο – και δεν το κρύβει – έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να αλλάξει η μέχρι σήμερα πολιτική των επιδομάτων και να συνδεθεί με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ( μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ). Να εναρμονιστεί, δηλαδή, με τη διαφαινόμενη κατεύθυνση της Κομισιόν για επιδοτήσεις συνδεδεμένες με μείωση της κατανάλωσης και στόχευση αποκλειστικά στη στήριξη των πιο ευάλωτων οικονομικά και όχι οριζόντια.
Μεγάλο ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίον θα στηριχθούν τα νοικοκυριά που θερμαίνουν τα σπίτια τους με φυσικό αέριο. Προτάσεις ακούστηκαν, αλλά οι αποφάσεις αναμένονται.
Στα σίγουρα μέτρα περιλαμβάνονται η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για όλο το χειμώνα, αυξημένο επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των ορίων, νέα επιταγή ακρίβειας (ή κάτι που θα μοιάζει με την επιταγή ακρίβειας, όπως ένα food pass), κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ευρύ πρόγραμμα στέγασης για νέους.
Αναζητείται, πάντως, εναγωνίως και ένας «άσσος». Ένα μέτρο που δεν έχει προεξοφληθεί και θα έχει θετική απήχηση στην κοινωνία.
Ένας άσσος, αλλά και πρόσθετα κονδύλια και επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το Ταμείο Ανάπτυξης, τα οποία να προστεθούν στα προς εξαγγελία μέτρα.
Όλα, είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.
Οι προβλέψεις για κόστος-«μαμούθ» στο ηλεκτρικό ρεύμα και η «συνταγή» ΔΝΤ
Τουρκία: Επιστολές Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ
Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…