Κοινωνία

Πρόσφυγες στον Έβρο: Αδιάσειστα στοιχεία αφήνουν σοβαρά έκθετη την κυβέρνηση

Σοβαρά εκτεθειμένη βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση μετά τις φωτογραφίες που φέρνει στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών που διαψεύδουν ολοκληρωτικά το αφήγημα που επιχείρησε να εξυφάνει το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου, με τραγικούς πρωταγωνιστές, καθώς η υπόθεση εξελίσσεται καταφανώς σε περιστατικό προσβολής νεκρού, τον Νότη Μηταράκη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, από το βήμα της Βουλής.

Φωτογραφίες και βίντεο καταρρίπτουν τα συνωμοσιολογικά σενάρια της κυβέρνησης: η μικρή Μαρία και οι δύο αδελφές της βρίσκονταν στη νησίδα, δείχνει το ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη για την Εφημερίδα των Συντακτών:

Με αφορμή όσα είπε στη Βουλή την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κυβερνητικά στελέχη και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν ευθέως ότι υπήρχε ποτέ στη νησίδα του Εβρου ένα πεντάχρονο κορίτσι με το όνομα Μαρία, το οποίο πέθανε. Ισχυρίζονται δηλαδή ότι η οικογένεια είχε εξ αρχής όχι πέντε παιδιά, αλλά τέσσερα, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, και ότι εφηύρε την ύπαρξη ενός τρίτου κοριτσιού για να παραπλανήσει τις Αρχές.

Ωστόσο οι δημοσιευμένες ομαδικές φωτογραφίες των προσφύγων πριν πεθάνει η μικρή Μαρία αποδεικνύουν με τον πιο αδιάσειστο τρόπο τα fake news του κυβερνητικού επιτελείου και την ύπαρξη των τριών κοριτσιών στη νησίδα, της Μαρίας, της δίδυμης αδελφής της, της Μάγιας, και της μεγαλύτερης αδελφής τους, της Αγιας, περίπου εννέα ετών.

[Φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 25 Ιουλίου το μεσημέρι στη νησίδα και την δημοσιοποίησε λίγο αργότερα στο twitter ο δημοσιογράφος του Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, μαζί με τα μεταδεδομένα που αποδεικνύουν ότι τραβήχτηκε στη νησίδα, όπου οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες]

[Στην φωτογραφία της 25ης Ιουλίου διακρίνονται τα τρία κορίτσια: αριστερά η Μάγια, στη μέση η Άγια και δεξιά η Μαρία]

Τα τρία μικρά κορίτσια απεικονίζονται στην ομαδική φωτογραφία που δημοσίευσε στις 25 Ιουλίου η «Εφ.Συν.» («Ούτε έρευνα ούτε διάσωση για τους πρόσφυγες του Εβρου»), όταν ακόμα η κυβέρνηση δεν είχε ενημέρωση από το ΓΕΣ ότι η νησίδα ανήκει στην Τουρκία (το εμπιστευτικό έγγραφο που δημοσιοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στάλθηκε την επομένη, στις 26 Ιουλίου).

Η φωτογραφία είχε σταλεί στην εφημερίδα από τους πρόσφυγες πέντε ημέρες πριν από τη δημοσίευσή της, στις 20 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα, στις 20 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των προσφύγων, στέλνοντας στις αρχές τον κατάλογο των ονομάτων τους που επικαλέστηκε ο κ. Μηταράκης στη Βουλή.

Οι τρεις αδελφές απεικονίζονται και σε ομαδική φωτογραφία τραβηγμένη στις 25 Ιουλίου το μεσημέρι και δημοσιευμένη λίγη ώρα αργότερα σε ανάρτηση στο τουίτερ του δημοσιογράφου Γιώργου Χρηστίδη, ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Ο δημοσιογράφος δημοσιεύει επίσης τα μεταδεδομένα της φωτογραφίας, που αποδεικνύουν ότι τραβήχτηκε στην εν λόγω νησίδα όταν τάχα οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν.

[Aκόμα μία ομαδική φωτογραφία των προσφύγων στην ελληνική νησίδα]

[Στην αριστερή φωτογραφία η Μάγια, στη μεσαία η Μαρία και στη δεξιά η Άγια]

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των προσφύγων, την επομένη, στις 26 Ιουλίου, αστυνομικοί και αραβόφωνοι συνεργάτες τους τους επαναπροώθησαν βίαια στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές, αφού τους κράτησαν σε χώρο κράτησης, τους ώθησαν ξανά στη νησίδα απειλώντας τους ότι, αν μείνουν στην Τουρκία, θα τους επαναπροωθήσουν στη Συρία. Η μικρή Μαρία πέθανε στις 9 Αυγούστου το βράδυ από τσίμπημα σκορπιού. Η «Εφ.Συν.» έχει δημοσιεύσει φωτογραφία του άψυχου σώματος, ντυμένου με κόκκινο τζάκετ, αντί για το κίτρινο αδιάβροχο που φορούσε μέχρι την επαναπροώθηση.

Υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν τις τρεις μικρές αδελφές μαζί ή και χωριστά. Η κυβέρνηση, με πρώτο τον πρωθυπουργό, όφειλε να έχει διερευνήσει με σοβαρότητα την υπόθεση και να δείξει σεβασμό στη μνήμη της νεκρής και στο πένθος των γονιών, αντί να διασπείρει ψευδείες ειδήσεις τις οποίες αναπαρήγαγαν τα φιλοκυβερνητικά μέσα.

[Φωτογραφία από τις 20 Ιουλίου (δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» στις 25 Ιουλίου) δείχνει και τις τρεις μικρές αδελφές στη νησίδα του Έβρου: η Αγια στο κέντρο με το μαύρο μπλουζάκι, η Μαρία δεξιά με το λευκό τιραντάκι και στο τέλος δεξιά της φωτογραφίας η Μάγια]

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago