Επιλογές

Θα φέρουν οι «Ανατολικοί» αλλαγή πλεύσης της ΕΕ στο Ουκρανικό;

Τα σημάδια πληθαίνουν και είναι αδύνατον να παραμένουν αόρατα από τις Βρυξέλλες. Η κρίση διαρκείας, που ξεκίνησε ήδη πριν τον πόλεμο και αναμένεται να διαρκέσει για πολύ ακόμα φέρνει πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές. Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα ότι αυτές δείχνουν να ξεκινούν από χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, που πρωτοστάτησαν στην «τιμωρητική» πολιτική απέναντι στη Μόσχα.

Τι έγινε το Σάββατο στην Πράγα;

Το Σάββατο στην Πράγα πάνω από 70.000 Τσέχοι διαδήλωσαν εναντίον της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης τους. Τα αιτήματα ήταν ξεκάθαρα. Αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και τερματισμός της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν υπέρ της «ουδετερότητας της Τσεχίας» και ζητούσαν μια απευθείας ενεργειακή συμφωνία με τη Μόσχα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Το μέγεθος της συγκέντρωσης, που μάλλον αποσιωπήθηκε στο δυτικό Τύπο είναι εντυπωσιακό, επειδή μιλάμε για μια χώρα όπου η «απο-πολιτικοποίηση» έχει σε μεγάλο βαθμό μπολιάσει την κοινωνία. Με άλλα λόγια οι Τσέχοι δεν κατεβαίνουν στο δρόμο για ψύλου πήδημα.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πετρ Φίαλα, που παρεμπιπτόντως προεδρεύει αυτήν την περίοδο και στην ΕΕ αποκάλεσε φυσικά τους διαδηλωτές «φιλοπουτινικούς» και «ακραίους», αλλά και θύματα της ρωσικής προπαγάνδας.

Στην πραγματικότητα η διαδήλωση στηρίχτηκε από εθνικιστικές οργανώσεις, αλλά και από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά δεν ήταν και οι 70.000 που κατέβηκαν στο δρόμο σαββατιάτικα όλοι «οργανωμένοι». Η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και την κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου λόγω αυτής μάλλον δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και διαπερνά όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Κυβερνητικές κρίσεις σε Σλοβακία και Βουλγαρία;

Στη γειτονική Σλοβακία είναι ακριβώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν προκαλέσει τεράστιες συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και οδηγούν όπως φαίνεται στη διάλυσή του. Υπάρχουν με απλά λόγια αυτοί που ζητούν μεγαλύτερες ενισχύσεις προς τα χαμηλότερα στρώματα με εκπρόσωπό τους τον υπουργό Οικονομικών και οι πιο φιλελεύθεροι με εκφραστή τον υπουργό Οικονομίας, που ευελπιστούν ότι με λίγη υπομονή τη λύση θα τη δώσουν οι αγορές. Αλλά η υπομονή των Σλοβάκων εξαντλείται.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα πραγματοποιεί απεγνωσμένες προσπάθειες με διαρκείς συναντήσεις στο προεδρικό μέγαρο στην Μπρατισλάβα, αλλά η προοπτική πρόωρων εκλογών μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή. Σε μια τέτοια περίπτωση η πολιτική της «φταχοποίησης» λόγω «κυρώσεων» θα αποτελέσει κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης.

Αυτό φαίνεται ότι είναι και το επίδικο των εκλογών, που θα γίνουν (πρόωρα και πάλι) στη γειτονική μας Βουλγαρία στις 2 Οκτωβρίου. Τα κόμματα έχουν ανοικτά χωριστεί σε δύο στρατόπεδα που ζητούν το ένα τη συνέχιση της σκληρής στάσης απέναντι στη Ρωσία και το άλλο την «απεξάρτηση» από τη γραμμή της Κομισιόν και διμερείς συμφωνίες της Σόφιας με τη Μόσχα και συνέχιση της τροφοδοσίας της χώρας από την Gazprom. Στο στρατόπεδο των πρώτων ανήκουν οι μέχρι τώρα κεντρώοι-κυβερνώντες υπό τον Κιρίλ Πέτκοφ ενώ τους δεύτερους προσπαθεί να κερδίσει ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Η αντιπαράθεση διεξάγεται σε σκληρούς τόνους, αφού σχετίζεται και με την «αυτονομία» της χώρας όχι μόνο ενεργειακά, αλλά και πολιτικά όπως τονίζουν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Τι έρχεται και μπορεί να αποτραπεί μια έκρηξη;

Τα παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά παραδείγματα, που δείχνουν ότι η πολιτική της «ταχείας ενεργειακής απεξάρτησης» που αορίστως υπόσχεται η Κομισιόν κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, μετά την εμφάνιση των πρώτων συνεπειών της. Πριν από μερικές μέρες για παράδειγμα πολίτες έκαψαν λογαριασμούς ρεύματος στη Νάπολη ενώ κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει λίγο νωρίτερα και στο Δουβλίνο.

Στις Βρυξέλλες δείχνουν πάντως ανίκανοι να συνειδητοποιήσουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια γιγαντιαίων διαστάσεων κρίση φτωχοποίησης στην Ευρώπη και συνεχίζουν να επιμένουν με διαγγέλματα για «σβηστά φώτα και καλοριφέρ». Μπορεί να καταλάβουν κάποια στιγμή ότι εκρήξεις γίνονται και με τους διακόπτες κατεβασμένους.

Η «ανεμελιά» του κυρίου Μακρόν

Ισοφάρισε το ιστορικό του ρεκόρ ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago