Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Ο πρωθυπουργός προτιμά το πολιτικό κόστος γιατί υπάρχουν ποινικές ευθύνες

Προσπάθεια κάλυψης πλέον όχι τόσο των πολιτικών αλλά ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά και τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στο μέτωπο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, με αποκορύφωμα το «κυβερνητικό Βατερλό» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η διαρκής και οριακά εμμονική επίκληση του «απορρήτου από τους δύο παραιτηθέντες πρωταγωνιστές, Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, επιβεβαιώνει σύμφωνα με την ανάλυση των επιτελών της Κουμουνδούρου πως στο σύστημα Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν μπορούν να αποφύγουν το βαρύ πολιτικό κόστος. Και τούτο, διότι η επίκληση του απορρήτου αντί να δίνει απαντήσεις δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα και εντείνει την καχυποψία, καθώς και την αίσθηση ενοχής που αποπνέει η στρατηγική των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «αφού δεν έχουν την πολυτέλεια να αποφύγουν το πολιτικό κόστος, μέσω του απορρήτου επιχειρούν να αποφύγουν αυτό που πραγματικά φοβούνται: Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες».

Τα επόμενα επεισόδια του sequel των υποκλοπών θα δοθούν στην Εξεταστική Επιτροπή, δεδομένου ότι μέσα από την αντισυνταγματική επίκληση του απορρήτου επί της ουσίας η κυβερνητική πλειοψηφία «κατήργησε τη Θεσμών και Διαφάνειας, που εκ του Συντάγματος έχει εποπτικό ρόλο στην ΕΥΠ».

Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, πως μία σειρά από πρόσωπα εντός αλλά και εκτός στενών κομματικών στεγανών, υπογραμμίζουν πως δεν μπορεί να τίθεται θέμα απορρήτου στην καθ’ ύλην αρμόδια εποπτεύουσα επιτροπή της ΕΥΠ. Από τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Ξενοφώντα Κοντιάδη και τον ίδιο τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, μέχρι τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη και Θεόδωρο Δραβίλλα, αλλά και τους «γαλάζιους» Κώστα Καραμανλή και Κωνσταντίνο Τζαβάρα, όλοι απέρριψαν εμφατικά τον πυρήνα της υπερασπιστικής γραμμής των δύο στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη.

Στα χέρια Τασούλα η «βόμβα»

Παράλληλα, το πρέσινγκ στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για τους υπόλοιπους βουλευτές και ευρωβουλευτές που παρακολουθούνται από την ΕΥΠ αναμένεται να ενταθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι η παραδοχή «βόμβα» του νέου διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη πως έχει ενημερώσει τον Κ. Μητσοτάκη για όλες τις επισυνδέσεις, όχι μόνο διαψεύδει εμφατικά τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς, αλλά θέτει και νέα δεδομένα μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ.

Με αυτά τα δεδομένα, πλέον ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας καλείται να πάρει ξεκάθαρη θέση: «Θα ζητήσει ποιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές θέλουν να ελεγχθούν τα τηλέφωνά τους για να τα στείλει στην ΑΔΑΕ ώστε να ελεγχθεί αν και πόσοι (όχι ποιοι) παρακολουθούνται επίσημα από την ΕΥΠ ή θα γίνει και αυτός συνεργός, μετατρέποντας το σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο συνολικά της ΝΔ;» διερωτώνται στην Κουμουνδούρου.

Προετοιμασίες για τη ΔΕΘ

Την ίδια ώρα πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του πως η επιχείρηση διερεύνησης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων δεν μπορεί να εξελιχθεί σε «μονοκαλλιέργεια» και έχει δώσει εντολές για τη βέλτιστη προετοιμασία ενόψει της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία εκτιμάται πως είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας την φετινή χρονιά.

Πρώτον, διότι άπαντες πλέον, μετά και την πλήρη διάρρηξη όλων των πολιτικών συμμαχιών Μητσοτάκη, προεξοφλούν ότι θα είναι η τελευταία ΔΕΘ του ίδιου ως Πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα τα βλέμματα όλων να είναι επικεντρωμένα στις «προγραμματικές δεσμεύσεις» του Αλ. Τσίπρα.

Δεύτερον, διότι βούληση όλων είναι η παρουσία του στο Βελλίδειο να είναι μία πρωθυπουργική εμφάνιση του εν αναμονή Πρωθυπουργού, που θα παραθέσει ένα συγκροτημένο, συμπαγές, ριζοσπαστικό αλλά και εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από τη στενωπό, με έμφαση προφανώς στην οικονομία, συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων, της μεσαίας τάξης και των αυτοαπασχολούμενων, καθώς και πρωτοβουλίες «ιβηρικής» για την άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ειδήσεις σήμερα

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης φροντίζει να μας θυμίζει τι σημαίνει Δεξιά

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση υπεύθυνη για την όξυνση του πολιτικού κλίματος

Βαρουφάκης: Στο χέρι μας να δυναμώσουμε το ΜέΡΑ25 μέσα κι έξω από την Βουλή για τη Ρήξη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago