Η συνέντευξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη εφημερίδα της πατρίδας του «Le Soir» είναι αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή εντός της ΕΕ, αλλά και του δυτικού κόσμου γενικότερα. Μπορεί ακόμα να έχουν την πλειοψηφία, αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να γονατίσουν τη Μόσχα με «λεονταρισμούς», αλλά όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται αν αυτή η γραμμή που τράβηξε κυρίως η Κομισιόν σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον και τους «δορυφόρους» της στην Ανατολική Ευρώπη δεν θα οδηγήσει τελικά σε τίποτα άλλο, παρά σε ένα εφιαλτικό χειμώνα για εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Τι είπε ο Βέλγος πολιτικός;
Ο Μισέλ ουσιαστικά κατηγόρησε την Κομισιόν για αδράνεια και ανεπάρκεια λέγοντας πως ενώ πολλοί αρχηγοί κυβερνήσεων έχουν ζητήσει επανειλημμένα προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αυτή ουσιαστικά σφύριζε αδιάφορα.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία» είπε ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν είχε κληθεί να παρουσιάσει προτάσεις κάτι που δεν έκανε, γεγονός που με νόημα χαρακτήρισε «ατυχές». Ουσιαστικά στοχοποίησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για αυτή τη στάση και υπενθύμισε ότι ενώ έχουν διατεθεί από τις χώρες της ΕΕ περί τα 280 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το μοναδικό αποτέλεσμα είναι να απειλούνται μια σειρά από χώρες με «φτωχοποίηση». Και εξέφρασε το φόβο για απρόβλεπτες κοινωνικές εντάσεις τους επόμενους μήνες.
Νεα διάσταση σε μια παλιά κόντρα;
Βεβαίως η κόντρα Μισέλ-φον ντερ Λάιεν δεν είναι καινούρια. Ουσιαστικά είχε ξεκινήσει από την αρχή της θητείας τους. Οσο και αν κάποιοι προσπαθούν να την αποδώσουν σε προσωπικές αντιζηλίες και ανταγωνισμούς στην ουσία αντικατοπτρίζει ένα δομικό πρόβλημα της ΕΕ. Ενός γραφειοκρατικού μαμούθ, που μοιράζει καρέκλες και αξιώματα με αποτέλεσμα συχνά να αγνοούνται οι υπεύθυνοι των αποφάσεων που πολύ συχνά αλληλοαναιρούνται.
Στην προκειμένη περίπτωση η στάση του Σαρλ Μισέλ απλώς επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ έχει «χάσει τη μπάλα» και ενόψει των καταστροφικών εξελίξεων που αναμένονται τους επόμενους μήνες ξεκινά το πινγκ-πονγκ μετάθεσης των ευθυνών για μια ακόμα φορά.
Η ανέμελη Ούρσουλα θα απαντήσει και πώς;
Η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν δείχνει πάντως διάθεση να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα πρακτική της: Μεγαλοστομίες, απειλές προς τη Μόσχα, εκκλήσεις προς τους πολίτες και αόριστες υποσχέσεις για «κάποιο αύριο». Πριν την ανακοίνωση της Gazprom για τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Νord Stream I, αυτή απειλούσε τη Μόσχα με πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Αγνοώντας προφανώς το πάρτυ κερδοσκοπίας που γίνεται στις αγορές και το οποίο όπως παραδέχτηκε και ο Μισέλ είχε ξεκινήσει πολύ πριν τον πόλεμο. Κάποια στιγμή η πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να εξηγήσει που πήγαν τελικά αυτά τα 280 επιπλέον δισ. που ανέφερε ο μεγάλος αντίζηλός της. Γιατί δε μπορεί να εξαερώθηκαν.
Ενα οικοδόμημα στα πρόθυρα κατάρρευσης;
Δεν είναι απλώς κάποιες ρωγμές στο οικοδόμημα. Ούτε είναι μόνο ο πρόεδρος του Συμβουλίου, που τα βάζει με τους «υπαλλήλους πολυτελείας» της Κομισιόν. Και μεταξύ των χωρών οι αντιθέσεις έχουν αρχίσει να εντείνονται. Το γεγονός ότι κάποιες χώρες που απαίτησαν και πήραν εξαιρέσεις από την κοινή γραμμή «σκληρότητας» απέναντι στον Πούτιν και τυφλής πίστης στις αγορές μοιάζουν προς το παρόν να τα βγάζουν καλύτερα πέρα με την κρίση μάλλον δεν έχει ενισχύσει το κύρος και την αξιοπιστία της ΕΕ. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι απλό. Αν οι κλυδωνισμοί έχουν γίνει τόσο ισχυροί μόνο με το φόβο ενός δύσκολου χειμώνα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί όταν έρθει αυτός ο χειμώνας.
Στις 14 Σεπτεμβρίου το σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές ενέργειας
Κομισιόν: «Χαμηλώστε κατά ένα βαθμό τη θερμοκρασία για να εξοικονομήσουμε 7% ενέργειας»
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…