Κόσμος

Ενεργειακή κρίση – G7: Βάζει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου – Με κλείσιμο της στρόφιγγας απειλεί η Μόσχα

Την εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 μετά από τη σημερινή τους (2/9) συνάντηση.

“Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του”, γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές “θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο”.

“Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ”, προσθέτουν.

Παρά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία, τα ταμεία του Κρεμλίνου έχουν γεμίσει ασφυκτικά από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς οι τιμές όλων των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Θα χρειαστεί χρόνος

Υπάρχει δρόμος βέβαια ακόμη για την υλοποίηση του όποιου σχεδίου. Μετά το πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών, θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και οι ηγέτες του G7 και εκείνοι με τη σειρά τους να πείσουν τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. να τροποποιήσουν τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να συμπεριλάβουν και το πλαφόν. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο, σχολιάζουν ειδικοί στο Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εκρηκτικές ανατιμήσεις του φυσικού αερίου. Στόχος είναι η αποσύνδεσή του από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε οι τελευταίες να οδηγηθούν σε πτώση, δίνοντας μία ανάσα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κάλεσαν, επίσης, όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί η αστάθεια της αγοράς.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «προσωπική προτεραιότητα» για τον ίδιο, λέγοντας: «Θα περιορίσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του από τις εξαγωγές πετρελαίου, απαγορεύοντας υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση και η παροχή χρηματοδότησης, σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από ένα συμφωνημένο ανώτατο όριο τιμών».

Με κλείσιμο της στρόφιγγας απειλεί η Μόσχα

Ήρθε η ώρα να βάλουμε πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που ρέει στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Απλώς δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη», απάντησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η επικεφαλής της Επιτροπής, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνεδρίασης Γερμανών βουλευτών στο Murnau, δήλωσε ότι πρόκειται για μία απαραίτητη αμυντική κίνηση έναντι των προσπαθειών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για ενεργειακή χειραγώγηση της Ευρώπης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τώρα είναι ο καιρός για ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει μέσω αγωγών προς την Ευρώπη», δήλωσε η ίδια συγκεκριμένα.

Όμως, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η Μόσχα θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Απαντώντας στα σχόλια της φον ντερ Λάιεν, έγραψε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Ειδήσεις σήμερα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S-300 στην Κρήτη

Σκέφτεται πάλι τις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης – Με ποιους το συζητά

Κλυδωνισμοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Πέμπτη διαδοχική ημέρα πτώσης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago