Η παρέμβαση Καραμανλή για τις υποκλοπές, ήρθε σε συνέχεια της δημόσιας διαφοροποίησης των Θοδωρή Ρουσόπουλου, Νικήτα Κακλαμάνη και Κώστα Τζαβάρα, και λίγες ημέρες μετά το άρθρο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος για δεύτερη φορά επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως έχει προσωπικά και αποκλειστικά την ευθύνη για το σκάνδαλο της παρακολούθησης από την ΕΥΠ, του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και δημοσιογράφων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βλέπει τις αντιδράσεις εντός της ΝΔ να γιγαντώνονται, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κινείται μεταξύ πανικού και εκνευρισμού καθώς αιφνιδιάστηκε από τη σφοδρότητα της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή και την πλήρη διαφοροποίησή του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαφορετική ενημέρωση μέσα από διαβεβαιώσεις συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού ότι στην ομιλία του θα κινείτο εκτός των καυτών πολιτικών θεμάτων της επικαιρότητας, όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, μια και θα την πραγματοποιούσε στο πολιτικό μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις επίμονες οχλήσεις των δημοσιογράφων να υπάρξει σχόλιο από το Μαξίμου στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρξε μια υπηρεσιακού τύπου διαρροή που καταδείκνυε την απόλυτη αμηχανία του Μαξίμου καθώς οι διαρροές μέσω πηγών επαναλάμβαναν την άποψη της άμεσης παρέμβασης Μητσοτάκη, της δικαιοσύνης και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Την ίδια ώρα στις of the record συζητήσεις στελέχη του Μαξίμου εξαπολύουν «οχετό» κατά του Κώστα Καραμανλή, υποστηρίζοντας ότι είναι περίεργη η σφοδρότητα της παρέμβασής του καθώς τόσα χρόνια παραμένει σιωπηλός και εξαφανισμένος και δεν έχει δώσει το στίγμα του σε άλλα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η διαρροή
«Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο (σήμερα) συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών», σημείωναν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Δεν βλέπει άδειασμα ο Οικονόμου
«Κανένα άδειασμα προς τον πρωθυπουργό και καμία αιχμή. Αν διαβάσει κανείς την παρέμβασή του θα δει ότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει πει έργω και λόγω από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία σκιά, να υπάρξει άπλετο φως. Ο πρώην πρωθυπουργός χθες ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει την παραμικρή ευθύνη για την υπόθεση αυτή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε στο τι έγινε και η κυβέρνηση το έκανε από την πρώτη στιγμή λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις θεσμικές διαδικασίες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, «ο Κώστας Καραμανλής είπε αυτό που κάνει η κυβέρνηση και αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε πολίτη και για την παράταξή μας».
Αναφερόμενος στο απόρρητο και στο θέμα που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι, «όλοι συμφωνούμε στο τι πρέπει να γίνει, να υπάρξει άπλετο φως, χωρίς καμία σκιά, μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες θα αναζητήσουμε το φως μέσα από τους νόμους και τις ειδικές διαδικασίες που αφορούν τις υπηρεσίες ασφαλείας».
Ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «βλέπω κι εγώ μια απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να παραμορφώσουν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, είναι οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιοι κύκλοι που του επεφύλασσαν τη γνωστή κριτική όλο το προηγούμενο διάστημα. Έχει διαχρονικές απόψεις και για την πατρίδα και για την παράταξη και για τον ρόλο της παράταξης στην πατρίδα».
Τι είπε ο Καραμανλής
«Φως, περισσότερο φως» ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, από τον Δήμο Ανωγείων.
«Διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη» είπε ο κ. Καραμανλής.
Και υπογράμμισε ότι: Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!”
«Παραμένει επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πως το ενέκριναν» συμπλήρωσε.
Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι: “Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο.”
«Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών», κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.
Μια μαντινάδα
Ο πρώην πρωθυπουργός εξήρε την προσωπικότητα του Γιάννη Κεφαλογιάννη, στεκόμενος στην ακεραιότητα του.
“Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν πάνω απ΄όλα ένας ακέραιος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος ευθύς, ντόμπρος και αληθινός. Ένας πολιτικός, που, αντίθετα με πολυάριθμες άλλες περιπτώσεις, ήταν ξένος στην υποκρισία, την υστεροβουλία και την προσποίηση. Όταν πίστευε κάτι το έλεγε και το υποστήριζε με πάθος.” σημείωσε.
«Ήταν ασυμβίβαστος σε θέματα αρχών, στα οποία δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του” τόνισε ο Κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας : “Όταν διαφώνησε, ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα το 1989, με την απευθείας ανάθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ παραιτήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από την υπουργική του ιδιότητα.”
Ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μια μαντινάδα:
«Άλλο το να ‘σαι αητός και άλλο να τον κάνεις, άλλο το να θωρείς κορφές και άλλο να τις φτάνεις» (ρεπορτάζ και ολόκληρη η ομιλία Καραμανλή ΕΔΩ).
Ρωσία: Νεκρός και ο πρόεδρος της Lukoil – Έπεσε από παράθυρο νοσοκομείου
Σημαντική μείωση στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων στην Ισπανία – Στο 5% από 21%
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…