Η δραματική πορεία της πανδημίας και η ακρίβεια που «σαρώνει» προκαλούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να καταφέρνει να εκφράσει το κύμα δυσαρέσκειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει φθορά, όπως βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 30%, χάνοντας μία μονάδα από την έρευνα του Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6%, με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες.
Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 4,9%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 3,3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη με 1,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,8%, με 1 στους 10 ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39%. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας ο με 16% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%.
Μείζων πρόβλημα η πανδημία
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, μείζον πρόβλημα για τους πολίτες αποτελεί η πανδημία. Η έξαρση κρουσμάτων και νεκρών έχει οδηγήσει σε μεταστροφή των προτεραιοτήτων των πολιτών μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, το 38% δηλώνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το σημαντικότερο από τα 5 πρώτα προβλήματα, με την ακρίβεια να ακολουθεί με 20% έναντι 40% τον Οκτώβριο. Ακολουθεί η ανεργία με 8%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 6% και η εξωτερική πολιτική με 3%.
Αρνητικές είναι οι κριτικές για το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Το 56% το κρίνει μάλλον αρνητικά κι ένας στους 3 μάλλον θετικά ενώ το 10% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι θετικές εντυπώσεις υποχώρησαν από το 50% τον Μάιο στο 33% σήμερα ενώ οι αρνητικές αυξήθηκαν από 45% σε 56%.
Στο ερώτημα αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας ή είναι μπροστά μας, το 35% λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν αλλά το 58% ότι είναι μπροστά μας.
Όσον αφορά τα εμβόλια, το 79% των ερωτηθέντων απαντούν ότι έχουν εμβολιαστεί και το 19% ότι παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τους τελευταίους μήνες ο σχετικός δείκτης έχει καταγράψει εκτίναξη, από 43% τον Μάιο σε 79% σήμερα.
Στις ηλικίες 17-34 εμβολιασμένοι δηλώνουν σε ποσοστό 72%, στις ηλικίες 35-44 το 75%, στις ηλικίες 45-54 ένα ποσοστό 77%, στις ηλικίες 55-64 ποσοστό 82% και στις ηλικίες 65 ετών και άνω το ποσοστό φτάνει το 90%.
Ως προς την πρόθεση εμβολιασμού, το 4% όσων δεν έχουν κάνει λένε ότι θα το κάνουν και ένα ισχυρό 11% λέει ότι δεν θα το κάνει.
Για την ασφάλεια των εμβολίων, το 67%, δηλαδή 2 στους 3, δηλώνουν ότι είναι ασφαλή και το 20% ότι δεν είναι. Οκτώ στους 10 πολίτες δηλώνουν υπέρ των εμβολίων και ένα 15% κατά.