Ο στόχος της επίσκεψής μας στην ΕΥΠ μαζί με τον κ. Σπίρτζη δεν ήταν να θέσουμε ερωτήσεις και να λάβουμε απαντήσεις. Αυτός είναι ρόλος που επιτελούν τα θεσμικά όργανα όπως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η Εξεταστική επιτροπή, όπου θα τεθούν τα ερωτήματα και θα απαιτηθούν απαντήσεις» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Konta.
«Σε αυτή την πρώτη μας επαφή με το νέο Διοικητή της ΕΥΠ, τόνισε, μεταφέραμε την έντονη ανησυχία μας κατόπιν των δημοσιευμάτων ότι κάποιοι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας έδωσαν εντολές καταστροφής υλικού παρακολουθήσεων προκειμένου να συγκαλύψουν την υπόθεση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ήταν καθήκον μας να πραγματοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη, να διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε εδώ, ότι οι θεσμικοί φορείς της χώρας έχουν καθήκον να διαφυλάξουν τη δημοκρατική λειτουργία και ότι παρακολουθούμε στενά και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε με όποιο θεσμικό μέσο διαθέτουμε, καμία συγκάλυψη. Τα λοιπά που ακούστηκαν περί δημιουργίας ειδήσεων και περί διασυρμού της υπηρεσίας είναι ευτράπελα και σκοπιμότητες. Σήμερα πραγματοποιήσαμε με το νέο Διοικητή μία σύντομη ουσιαστική και θεσμική συζήτηση, η οποία, προφανέστατα και είναι εμπιστευτική».
Και συνέχισε: «Η ΕΥΠ, της οποίας έχω υπάρξει και πολιτική προϊσταμένη ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι μία υπηρεσία η οποία επιτελεί εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην προστασία των εθνικών συμφερόντων. Διαθέτει ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο και την θωρακίζει αρκετά. Φυσικά και μένει να γίνουν βήματα βελτίωσης. Στην προκειμένη περίπτωση των υποκλοπών τις οποίες γνωρίζουμε όμως μιλάμε για παραβίαση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, για έλλειψη λογοδοσίας και έλλειψη σεβασμού των νόμων. Στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη δόθηκε εντολή παρακολούθησης κατά παραδοχή της κυβέρνησης με υπογραφή εισαγγελέως η οποία οφείλει να δώσει απαντήσεις και έχει τις ευθύνες της. Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι λογισμικά κατασκοπείας δρουν στη χώρα μας. Και βεβαίως υπάρχουν πολλά στοιχεία (π.χ. από την Google, ή από την εταιρεία παραγωγής των λογισμικών κ.λπ ) που συνθέτουν μία σκοτεινή εικόνα. Μιλάμε καταφανώς πλέον για τη δράση παρακρατικών μηχανισμών στη χώρα. Και η ευθύνη για αυτή την εκτροπή ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη.
Η βουλευτής Άρτας θύμισε επίσης ότι «ο πρώτος νόμος που έφερε η Νέα Δημοκρατία με την ανάληψη της εξουσίας ήταν αυτός για το επιτελικό κράτος, ένας νόμος πρόσχημα για την δημιουργία συγκεντρωτικού και αυταρχικού κράτους. Πήρε την ευθύνη πάνω του ο πρωθυπουργός ως πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της ΕΡΤ στεγανοποιώντας έτσι τον έλεγχο του επιτελικού κράτους της ΕΥΠ και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Δημιούργησε ένα μοντέλο διακυβέρνησης πάνω στο οποίο στήθηκαν διάφοροι μηχανισμοί. Πώς εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι όταν ο κ. Κουκάκης ζητά από την ΑΔΑΕ να πληροφορηθεί κατά πόσον παρακολουθήθηκε, έρχεται αυτομάτως από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας ακυρώνεται η μέχρι σήμερα ισχύουσα υποχρέωση της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο ότι βρέθηκε υπό παρακολούθηση;
Πώς αλλιώς ερμηνεύεται η άδεια άρσης του απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη με εντολή εισαγγελέα, άρα με αίτημα της ΕΥΠ ή δεν γνωρίζουμε ποιου άλλου και μετά την αποκάλυψη αυτή, σταμάτησε η παρακολούθηση από την ΕΥΠ και ξεκίνησε η προσπάθεια υποκλοπής με τα παράνομα λογισμικά;
Ποιος και γιατί ήθελε πληροφορίες για τον κ. Ανδρουλάκη (ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν και υποψήφιος αρχηγός κόμματος) και που δόθηκαν αυτές οι πληροφορίες; Για τον κ. Κουκάκη ξέρουμε τι ερευνούσε, όπως και ο ίδιος έχει πει δημοσίως. Ερευνούσε τα ζητήματα των σκανδάλων των Τραπεζών, με ρύθμιση που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας ούτως ώστε να αρχειοθετηθούν υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, να επιστραφούν χρήματα δεσμευμένα σε εκκρεμούσες δικαστικά υποθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. Έχουμε εν ολίγοις δύο σκανδαλώδεις ρυθμίσεις οι οποίες «ενοχοποιούν» την κυβέρνηση ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Και είναι μάταιη η αγωνιώδης προσπάθεια που καταβάλλεται ξαφνικά να περάσει από την θέση του δεσποτικού ηγέτη την οποία ο ίδιος έκτισε στη θέση του κομπάρσου.
Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε παράλληλα ότι «η επίκληση από τον κ. Μητσοτάκη του εξωτερικού εχθρού και κινδύνου σε ώρες που η κυβέρνηση δυσκολεύεται δεν είναι πρωτότυπο σενάριο και δεν πείθει κανέναν. Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει και το έχει υποστεί πολλές φορές. Τι μας είπε ο Μητσοτάκης σήμερα; Ότι όποιος δεν είναι μαζί του είναι εναντίον του δηλαδή …εναντίον της χώρας. Εν ολίγοις δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα και καθήκον των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση διότι στρέφονται κατά της χώρας! Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή την ταύτιση πρωθυπουργού-χώρας την έχουμε ξανακούσει σε απολυταρχικά καθεστώτα. Έχει χάσει την μπάλα. Ως εκ τούτου «διακρίνει» παγκόσμια συνωμοσία εναντίον του (Πούτιν, Ερντογαν κ.λπ.) άρα πρέπει όλοι εμείς να τον στηρίξουμε διότι μόνο ο ίδιος μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας. Όταν μου κάνετε κριτική αποσταθεροποιείτε τη χώρα μας λέει ο αποσταθεροποιητής της χώρας και της δημοκρατίας με τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις του και την ίδρυση παρακρατους. Αυτή η μανία καταδίωξης βεβαίως εκτείνεται και στα Μέσα Ενημέρωσης εγχώρια αλλά και διεθνή με στοχοποίηση δημοσιογράφων και βεβαίως διεθνή διασυρμό της χώρας. Ο πανικόβλητος πλέον κ. Μητσοτάκης διακρίνει αντεθνική συνωμοσία (υποκινούμενη …από τον ΣΥΡΙΖΑ) του διεθνούς τύπου εναντίον της χώρας μας, ταυτίζοντας πάντα τη χώρα με το πρόσωπό του και τις επιλογές του».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…