Media

Παρέμβαση ΟΑΣΕ για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών και του μπαράζ αποκαλύψεων γύρω απ’ αυτό η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Τερέζα Ριμπέιρο, χαιρέτισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αλλά παράλληλα έθεσε το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας και ζήτησε να υπάρξει έρευνα και για τις παρακολουθήσεις ΜΜΕ.

Σε σημερινή ανάρτησή της στο Twitter σημειώνει: «Χαιρετίζω τη συγκρότηση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μιας εξεταστικής επιτροπής για τις πρακτικές παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών και έχω εμπιστοσύνη ότι θα εξετάσει επίσης κριτικά την παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης, τα οποία θα πρέπει να είναι ελεύθερα να εργάζονται χωρίς φόβο ότι θα παρακολουθούνται».

Η αξιωματούχος του ΟΑΣΕ παραπέμπει μάλιστα σε παλαιότερη δήλωσή της, απ’ τον περασμένο Ιούλιο, για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα αλλά και τις παρακολουθήσεις:

Σε εκείνη τη δήλωση (21 Ιουλίου) αναφερόταν ότι η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης Τερέζα Ριμπέιρο εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την αναφερόμενη χρήση λογισμικού παρακολούθησης εναντίον δημοσιογράφων. Κάλεσε όλα τα συμμετέχοντα κράτη να απόσχουν από τη χρήση τέτοιων εργαλείων και τεχνικών κατά των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους από τη χρήση τέτοιου λογισμικού εναντίον τους από τρίτους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση μιας παγκόσμιας κοινοπραξίας μέσων ενημέρωσης – συμπεριλαμβανομένων των Washington Post,  Guardian και Le Monde – το λογισμικό παρακολούθησης έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για να διεισδύσει σε συσκευές επικοινωνίας δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. «Η χρήση τέτοιων εργαλείων εναντίον δημοσιογράφων είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές που συμφωνήσαμε στην περιοχή του ΟΑΣΕ», είπε η Ριμπέιρο.

«Έχει μια βαθιά ανατριχιαστική επίδραση στο έργο των δημοσιογράφων και καταπνίγει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ αναφέρθηκε στην Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2018 για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, όπου τα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν να «απέχουν από τη χρήση παράνομων ή αυθαίρετων τεχνικών παρακολούθησης, σημειώνοντας ότι τέτοιες πράξεις παραβιάζουν την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και θα μπορούσαν να τα θέσουν σε πιθανό κίνδυνο βίας και απειλές για την ασφάλειά τους».

Η Ριμπέιρο πρόσθεσε ότι η χρήση spyware θέτει σε κίνδυνο την αρχή ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύουν τις πηγές τους προκειμένου να εκτελούν με ασφάλεια το σημαντικό δημοκρατικό τους λειτούργημα. «Ήδη το 1989, στην Τρίτη Συνάντησή τους στη Διάσκεψη του Ελσίνκι, τα συμμετέχοντα κράτη αναγνώρισαν τη σημασία του σεβασμού της δημοσιογραφικής αρχής του επαγγελματικού απορρήτου».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago