Κοινωνία

Σχολεία χωρίς μάσκες και self test εισηγούνται οι ειδικοί

Με εκπεφρασμένη ρητά την άποψη των υπουργών Παιδείας και Υγείας για επιστροφή στα θρανία σε ένα καθεστώς συστάσεων και ατομικής ευθύνης, η αρμόδια επιτροπή προκρίνει πρωτόκολλα που συντάσσονται με την επιθυμία των κ.κ. Πλεύρη και Κεραμέως για άνοιγμα των σχολείων «με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα».

Έτσι, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή και της υπουργού Παιδείας, η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολεία, καθώς και τη μη υποχρεωτική διενέργεια self test. Συστήνεται ωστόσο να γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Αν το τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής συστήνεται να μένει στο σπίτι μέχρι να εξαλειφθούν τα συμπτώματα. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο ασθενής παραμένει στο σπίτι του για πέντε ημέρες και όταν επιστρέψει στο σχολείο φορά υποχρεωτικά μάσκα για ακόμη πέντε ημέρες, όπως ισχύει και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Οι ειδικοί εστιάζουν στις καλές πρακτικές που συστήνουν έτσι και αλλιώς για αποφυγή αναπνευστικών λοιμώξεων στα σχολεία. Δηλαδή πολύ καλή υγιεινή των χεριών, καλό αερισμό των σχολικών τάξεων, φτάρνισμα και βήχα σε χαρτομάντηλο ή στον αγκώνα και απομόνωση στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Με δεδομένο ότι η κοινωνία είναι ανοιχτή και δεν υπάρχουν μέτρα, θεωρείται δεδομένο ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα θα … αναβιώσουν και άλλες λοιμώξεις. Επιπλέον, οι επιστήμονες στοχεύουν στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού για τα παιδικά εμβόλια, που φαίνεται να «έμεινε πίσω» στη διάρκεια της πανδημίας.

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πάντως, θεωρούν τη χρήση της μάσκας απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των σχολείων το χειμώνα, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Απριλίου η μεταδοτικότητα αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, εάν παρατηρηθεί έξαρση που απαιτεί μέτρα, οι ειδικοί και η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση και το πρωτόκολλο.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago