Life

Ξανά στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς

Ο Αμερικανός σταρ θα είναι στο Ηρώδειο στις 6 Οκτωβρίου για να υποδυθεί τον κακοπροαίρετο κριτικό αλλά και τον εαυτό του, στο σαρκαστικά απολαυστικό, μουσικοθεατρικό πρότζεκτ «The Music Critic».

Απίστευτα γοητευτικός και ερωτικός ενώ απέχει μίλια από την κλασική χολιγουντιανή ομορφιά, εκκεντρικός, απροκάλυπτα ευφυής, αυτοαναφορικός μα και σαρκαστικός, σαγηνευτικός στις ερμηνείες του στις περίπου 90 ταινίες και σειρές που έχει παίξει: είτε υποδύεται τον Πάπα, τον βασιλιά, τον επαναστάτη, τον γιατρό, τον κατά συρροή δολοφόνο, πάντα πείθει πως εκφράζει τον εαυτό του. Αλλωστε όλοι έχουμε μπει «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς» με τη γνωστή ταινία του σκηνοθέτη Σπάικ Τζόνζι και του σεναριογράφου Τσάρλι Κάουφμαν, και ας παραμένει το μυαλό του ένα αίνιγμα… Ο χαρισματικός Aμερικανός ηθοποιός είναι 69 χρόνων, διανύει την πέμπτη δεκαετία στη βιομηχανία του κινηματογράφου που τον έκανε διάσημο, η μεγάλη του αγάπη, ωστόσο, είναι το θέατρο, όπως έχει πει στην Guardian, ενώ στην καριέρα του προχωράει χωρίς σχέδιο.

Το θεατρικό του ταλέντο θα ξεδιπλώσει αυτή τη φορά στο Ηρώδειο, όπου καταφτάνει στις 6 Οκτωβρίου με το σαρκαστικά απολαυστικό πρότζεκτ «The Music Critic» σε σύλληψη και δημιουργία του βιολιστή, συνθέτη, παραγωγού και ηθοποιού Aleksey Igudesman. Πρόκειται για ένα σαρδόνιο μείγμα από τις χειρότερες -και μάλλον απροσδόκητες- μουσικές κριτικές των τελευταίων αιώνων που γράφτηκαν από τους διασημότερους μουσικούς κριτικούς του κόσμου για μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας μουσικής και ο Μάλκοβιτς, με τρομερή επιδεξιότητα, ερμηνεύει τον ρόλο του κακού κριτικού που πιστεύει ότι η μουσική του Μπετόβεν, του Σοπέν, του Προκόφιεφ και τόσων άλλων είναι απλώς κουραστική και θλιβερή.

Ο Σούμαν «απλώς φαντάζεται τον εαυτό του συνθέτη», ενώ ο Μπραμς είναι «ένας μπάσταρδος χωρίς κανένα μουσικό χάρισμα» και ο Ντεμπισί είναι «έτσι απλά, άσχημος», λέει με διαβολικό ύφος, ενώ η βραδιά κλείνει με το «Βασανιστήριο του Mάλκοβιτς», μια φρικτή κριτική που γράφτηκε κάποτε για τον ίδιο, αν και όπως αποδείχτηκε δεν τον έχει πτοήσει.

Στην παράσταση ερμηνεύονται ζωντανά αποσπάσματα από μουσικές των Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν, Μπραμς, Σούμαν, Ντεμπισί, Πιατσόλα κ.ά. και του δημιουργού της παράστασης Aleksey Igudesman, ενώ στο εξαιρετικό μουσικό σύνολο συμμετέχει και ο διάσημος πιανίστας Hyung-ki Joo.

Σαγηνευτικός στις αντιφάσεις του ο μοναδικός Τζον Μάλκοβιτς, υποψήφιος για Οσκαρ το 1984 στην ταινία «Μια θέση στην καρδιά», δηλώνει ματαιόδοξος, αυτοκαταστροφικός και ταυτόχρονα θετικός άνθρωπος, ενώ απεχθάνεται την αρνητική επιρροή. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά γι’ αυτόν;

 Το 2015 έγραψε και πρωταγωνίστησε σε μια ταινία μικρού μήκους που θα κυκλοφορήσει το 2115. Δεν ξέρουμε το περιεχόμενό της, μόνο πως ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ροντρίγκες την έχει χαρακτηρίσει «πολύ κομψή και συναισθηματικά φορτισμένη», έχει τίτλο «100 Years» και θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου 2115, 100 χρόνια μετά τα γυρίσματά της, με 1.000 καλεσμένους και τον Μάλκοβιτς προφανώς να χαμογελάει από τον ουρανό…

 Δεν έχει ψηφίσει εδώ και 50 χρόνια. Σε συνέντευξή του στην Guardian έχει δηλώσει ότι δεν ξαναψήφισε από τότε που «ο Τζορτζ ΜακΓκόβερν νικήθηκε από τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1972», προσθέτοντας: «Αν η πολιτική είχε κάποια σχέση με την επίλυση προβλημάτων, τότε θα μπορούσατε να με υπολογίζετε». Παράλληλα εκφράζει υπερσυντηρητικές πεποιθήσεις, σε βαθμό παρεξήγησης. Για παράδειγμα, κάποτε δήλωσε ότι θα ήθελε να πυροβολήσει τον βουλευτή των Εργατικών της Σκοτίας, Τζορτζ Γκάλογουεϊ, επειδή άσκησε κριτική για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

 Το 2008 έχασε όλες τις οικονομίες του, που εμπιστεύτηκε στον χρηματιστή του Μπέρνι Μάντοφ, ο οποίος συνελήφθη για απάτη 64,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οπως έχει πει ψύχραιμα: «Είδα μια φωτογραφία του Μάντοφ με χειροπέδες και είπα στη γυναίκα μου, “θα πάω στη γωνία για να πάρω ένα πακέτο τσιγάρα. Νομίζω ότι έχουμε ένα μικρό πρόβλημα με τον Μάντοφ”»…

 Στην εφηβεία του, όταν ήταν 16 ετών είχε ύψος περίπου 1,80 και ζύγιζε 102 κιλά, ενώ τον φώναζαν «γουρουνάκι». Αποφάσισε να κάνει μια δική του δίαιτα τρώγοντας μόνο ένα μπολ με χρωματιστά ζελεδάκια κάθε μέρα και έχασε 70 κιλά σε τέσσερις μήνες.

 Η μητέρα του ήταν ιδιοκτήτρια τοπικής εφημερίδας στο Μπέντον του Ιλινόις και ο πατέρας του δημοσιογράφος και ακτιβιστής. Στα παιδικά του χρόνια ένιωσε τη βία με ξυλοδαρμούς από τον πατέρα του και τον αδελφό του Ντάνι. Οπως έχει δηλώσει: «Το ξύλο ήταν συνηθισμένο εκείνη την εποχή».

 Πρώτη του σύζυγος ήταν η ηθοποιός Γκλιν Χέντλι, μέλος της θεατρικής ομάδας Steppenwolf που ο ίδιος συνδημιούργησε στο Σικάγο. Στις «Επικίνδυνες σχέσεις» το 1988 έκανε δεσμό με τη Μισέλ Φάιφερ, με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο γάμος του. Το 1989 στα γυρίσματα της ταινίας «The Sheltering Sky» ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη βοηθό σκηνοθέτη, Νικολέτα Πεϊράν. Είναι μαζί μέχρι σήμερα και έχουν δύο παιδιά.

 Εδώ και χρόνια συμμετέχει στη βιομηχανία της μόδας, καθώς έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες Squarespace σχεδιάζοντας πολυτελή ρούχα και με τις Mrs. Mudd και Technobohemain. Επιπλέον, σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους για να προωθήσει την κολεξιόν της σχεδιάστριας μόδας Μπέλα Φρόιντ – δισέγγονη του Ζίγκμουντ Φρόιντ.

 Εχει επίσης τη δική του ετικέτα κρασιού με τη σύζυγό του, κι ας μην είχε πιει κρασί μέχρι τα 33 του χρόνια κι ας ήταν το πρώτο του ποτό ένα κονιάκ.

 Το 2013 έσωσε τη ζωή του 77χρονου Τζιμ Γουόλποπ ο οποίος έπεσε από σκαλωσιά κτιρίου στο Τορόντο. Ο Μάλκοβιτς που βρισκόταν εκεί κοντά, συγκεκριμένα κάπνιζε έξω από το ξενοδοχείο του, έσπευσε και του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες για να σταματήσει η αιμορραγία. Οταν ο τραυματίας ρώτησε πώς τον λένε, ο Μάλκοβιτς του απάντησε: «Με λένε Τζον και θα γίνεις καλά».

 Οταν διάβασε το σενάριο του Κάουφμαν για την ταινία «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς» ήθελε να τη σκηνοθετήσει ο ίδιος και πρότεινε ο τίτλος της να είναι «Στο μυαλό του Τομ Κρουζ», με πρωταγωνιστή ασφαλώς τον Τομ Κρουζ, αλλά ο σεναριογράφος ήταν ανένδοτος!

 Μεγάλος θαυμαστής του Μάλκοβιτς, ο σκηνοθέτης Σαμ Ράιμι προσπάθησε επανειλημμένα να τον πείσει να παίξει στις ταινίες του «Spider-Man». Κι όταν τελικά τα κατάφερε, ο Ράιμι τα «έσπασε» με την παραγωγή, με αποτέλεσμα η συμφωνία να χαλάσει και τον ρόλο του «Γύπα» να πάρει ο Μάικλ Κίτον.

 Το 2019 υποδύθηκε τον Χάρβεϊ Γουάινστιν στο θεατρικό σανίδι, στο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Bitter Wheat». Εχει δηλώσει πως οι πράξεις του Γουάινστιν ήταν φρικτές και ελπίζει ότι το κίνημα #MeToo θα αλλάξει την κουλτούρα της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

 Μισεί την ίδια τη φωνή του. Μάλιστα σε μια συνέντευξή του είπε πως μοιάζει να μιλάει σαν να παίρνει «βαριά ναρκωτικά για χρόνια και χρόνια και χρόνια».


ℹ️ Η προπώληση έχει ήδη αρχίσει στο εκδοτήριο της Πανεπιστημίου 39, τηλεφωνικά 2107234567 και οnline: www.ticketservices.gr. Τα εισιτήρια στοιχίζουν 130, 100, 75, 60 ευρώ στο κάτω διάζωμα και 45, 30, 20 και 15 στο άνω διάζωμα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago