Ενέργεια

Η Ευρώπη σε ενεργειακή ασφυξία – Σπάει ρεκόρ η τιμή του αερίου

Ξεπέρασαν τα 3.200 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα οι τιμές του φυσικού αερίου, σημειώνοντας άνοδο κατά 8% σε σχέση με χθες, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων ηγετών πληθαίνουν, οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να προωθήσουν σκληρά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας και οι πολίτες… αναμένουν τον λογαριασμό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως αναφέρουν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε ρεπορτάζ τους, η Τσεχία, που έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα σκέφτεται να καλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, στην οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν μέτρα όπως πλαφόν στις τιμές.

«Η αγορά είναι εκτός ελέγχο» δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Γιόζεφ Σίκελα προσθέτοντας «είναι ένα πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και, φυσικά, όταν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά η πιο εύκολη λύση μπορεί να βρεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Σικέλα είπε ότι το να αποφασιστεί ανώτερη τιμή ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είανι ένα από τα μέτρα και η Τσεχία θα το στηρίξει εάν το αποφασίσει η Ένωση.

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τραγικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στη σκιά της σύγκρουσης με τη Ρωσία, ενώ παραμένουν ζωντανοί οι φόβοι ότι η Μόσχα θα μειώσει περαιτέρω τη ροή ενέργειας.

Χθες, Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η χώρες της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν σε ανώτερη τιμή φυσικού αερίου, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ήδη περιορίσει τις τιμές σε εθνικό επίπεδο και η Γαλλία έχει παρέμβει στην τιμή του ρεύματος.

Σε δραματικούς τόνους ήταν η χθεσινή παρέμβαση και του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε λόγο για το τέλος της εποχής της αφθονίας, με πολιτικούς αναλυτές να σχολιάζουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος προετοιμάζει τη χώρα για δύσκολε ημέρες.

Στη Γερμανία επικρατεί κατάσταση πανικού με το Βερολίνο να ανακοινώνει νέα μέτρα και να καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να πειθαρχήσουν. Η θέρμανση σε δημόσια κτίρια και γραφεία δεν θα ξεπερνά τους 19 βαθμούς από την 1η Σεπτέμβρη, ενώ θα μειώνεται στους 12 βαθμούς εκεί όπου οι εργαζόμενοι κάνουν έντονη φυσική εργασία. Επίσης θα είναι κλειστή σε κοινούς χώρους όπως διάδρομοι και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο χεριών.

Ο ιδιωτικός τομέας καλείται να χαμηλώσει θερμοκρασίες, αλλά σε εθελοντικό επίπεδο, ενώ από τα μέτρα εξαιρούνται νοσοκομεία και άλλοι χώροι πρόνοιας

«Δεν θέλουμε να μετράμε τη θερμοκρασία σε κρεβατοκάμαρες και η ατομική ελευθερία πρέπει  να επικρατήσει» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας υπευθυνότητα από τα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. ανέβηκαν κατά 13% μέσα σε μια νύχτα, ενώ μέσα σε έναν μήνα έχουν φτάσει να είναι 14 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, εξετάζει το ενδεχόμενο πλαφόν στις τιμές, χωρίς να είναι και πολύ θερμή, με τις Βρυξέλλες να πετούν το μπαλάκι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να φέρουν προτάσεις το φθινόπωρο.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago