Πολιτική

Αρχίζει η μάχη για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ στη Βουλή

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών αρχίζει σήμερα που ανοίγει η Βουλή, καθώς θα προσδιοριστεί άμεσα η καθοριστική, για τις πολιτικές εξελίξεις, θεσμική διερεύνηση όπως απαιτεί το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Παρά την καθυστέρηση που «έπαιξε» το Μαξίμου για να κερδίσει έστω και λίγες ημέρες επιπλέον προκειμένου να οργανώσει άμυνα, έφτασε η ώρα του κοινοβουλευτικού διαλόγου όπου και θα τεθούν όλα τα αμείλικτα ερωτήματα για τις προεκτάσεις της πολύκροτης υπόθεσης και κυρίως για την προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού στον παρακρατικό μηχανισμό των παρακολουθήσεων. Το μεσημέρι αναμένεται να προγραμματιστούν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής οι ημερομηνίες για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και για την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει να διαβιβαστεί πάραυτα το σύνολο του φακέλου που τον αφορά.

Από τους χειρισμούς της «γαλάζιας» πτέρυγας στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης δεν αποκλείεται να αποσαφηνιστούν και οι πραγματικές προθέσεις του Μαξίμου ως προς τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, δεδομένου ότι έχει ήδη εγείρει προαπαιτούμενα: τόσο για συνεδριάσεις κυριολεκτικά «κεκλεισμένων των θυρών», όσο και για χρονική επέκταση της διερεύνησης πίσω στο 2012 ακόμη και πριν από το 2009 (και επί κυβερνήσεων δηλαδή Σαμαρά και Καραμανλή), προφανώς για να διασκορπιστούν οι ευθύνες από την περίοδο Μητσοτάκη, αλλά και για να «συγκρατηθούν» κατά το δυνατόν οι σοβαροί τριγμοί που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό της Ν.Δ. Πρόκειται για την ίδια τακτική που είχε ακολουθήσει και στην εξεταστική για τις «λίστες Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις προκειμένου να συσκοτίσει την υπόθεση, προσδιορίζοντας βέβαια τότε το βάθος χρόνου αποκλειστικά στο 2015.

Η προ Ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προ δεκαπενθημέρου είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να επισπεύσει κατά μία εβδομάδα την επανεκκίνηση των εργασιών της μετά τις θερινές διακοπές, ώστε να προγραμματιστεί εκτάκτως. Στην επιστολή που επισύναψε μαζί με το επίσημο αίτημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλούσε τον Κωνσταντίνο Τασούλα να ανταποκριθεί στο «αυτονόητο δημοκρατικό του καθήκον» και να διευκολύνει την επιτάχυνση του κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ με ανάρτησή του στο Twitter υπογράμμιζε πως « η δημοκρατία όταν απειλείται δεν κάνει διακοπές».

Η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την εισήγηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως και δεν προγραμμάτισε άμεσα τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που επίσης ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αμέσως μετά, προφανώς για να εξαντλήσει και τα ελάχιστα χρονικά περιθώρια. Υπενθυμίζεται, πως η πτέρυγα επιδίωξε τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, προκειμένου να κληθούν επειγόντως σε ακρόαση οι «παραιτηθέντες» από τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης και Παν. Κοντολέων, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμ. Δεμίρης, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος και η αρμόδια εισαγγελέας Β. Βλάχου.

Το πολιτικό κλίμα –με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού– αλλά και το άμεσο χρονοδιάγραμμα όπως θα οριστεί απόψε από τη Διάσκεψη (στο πλαίσιο της οποίας δεν αποκλείεται το πρώτο «θερμό» επεισόδιο) θεωρείται βέβαιο πως θα ανατρέψουν –αν δεν τινάξουν στον αέρα– τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το νομοθετικό έργο του φθινοπώρου. Η Βουλή επρόκειτο να επαναλειτουργήσει από σήμερα σε χαλαρούς ρυθμούς με συνεδριάσεις επιτροπών, ενώ το πρώτο νομοσχέδιο που εκκρεμεί για ψήφιση από την Ολομέλεια είναι του υπουργείου Ανάπτυξης για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Αναμένεται να κατατεθούν τα νομοσχέδια για τα επιχειρηματικά πάρκα (επίσης από το Ανάπτυξης), για τα μουσεία από το υπουργείο Πολιτισμού, για την ενίσχυση του Τύπου από τον Γ. Οικονόμου και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την ιατρική εκπαίδευση και τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago