Ξεκίνησαν από αργά το βράδυ του Σαββάτου (20/8) οι αναρτήσεις των τιμοκαταλόγων για τις τιμές λιανικής στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο, οι οποίες, όπως αναμενόταν, κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Ο μεγαλύτερος πάροχος, δηλαδή η ΔΕΗ, ανακοίνωσε τιμή 0,788 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες/μήνα με κλιμάκωση στα 0,80 για τις υπόλοιπες 500. Η τιμή καταγράφει άνοδο άνω των 30 λεπτών από την βασική τιμή για τον Αυγούστου που ήταν στα 0,48 λεπτά.
Ενδεικτικά οι τιμές που δόθηκαν από προμηθευτές:
Υπενθυμίζεται, ότι σε σχέση με τον Ιούλιο, η μέση τιμή του Αυγούστου στην Αγορά Επόμενης Μέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ανεβασμένη σε επίπεδα πέριξ των 384 ευρώ/MWh από τα 338 ευρώ/MWh του Ιουλίου και τα 240,49 ευρώ/MWh του Ιουνίου, με τον οποίο υπάρχει αύξηση 41%.
Οι επιδοτήσεις
Για τον τρέχοντα μήνα «σωσίβιο», πάντως, πέρα από τη ΔΕΗ, ήταν η κρατική επιδότηση που έφτασε τα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα και οδήγησε σε «κούρεμα» στην τιμή της κιλοβατώρας ακόμη και στα 14-17 λεπτά.
Ουσιαστικά, με ένα ποσό που έφτασε αθροιστικά το 1,136 δισ. ευρώ απορροφήθηκε έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες. Βέβαια κι ένα 10% της αύξησης να το πληρώνει ο οικιακός καταναλωτής, σε μια συγκυρία, με πληθωρισμό μεταξύ 11-12% και άνοδο στα τρόφιμα στο 13%, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, δεν είναι και λίγο. Και βέβαια, το όλο σύστημα με την ανακύκλωση των ποσών μέσω του ΤΕΜ δεν αποτελεί ουσιαστική δομική λύση.
Τα σενάρια… ανακούφισης
Για τον Σεπτέμβριο, πάντως, με πάγια την στόχευση για τιμές στον καταναλωτή, μετά τις ενισχύσεις, κοντά στα 16-18 λεπτά την κιλοβατώρα. υπολογίζεται ότι ίσως απαιτηθούν έξτρα 200 με 300 εκατομμύρια, (από το 1,136 δισ. του Αυγούστου).
Τα περισσότερα βέβαια από τα ποσά αυτά καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όμως με τέτοιες ανάγκες ενισχύσεων και ο Προϋπολογισμός καλείται να βάζει πλάτη. Ειδικότερα, σενάρια παραπέμπουν σε χρηματοδοτήσεις από δω και μπρος που φτάνουν μέχρι το Δεκέμβριο, μέσω του Προϋπολογισμού, στο 1,5 δισ. ευρώ.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…