Πολιτική

Υποκλοπές: Το ηχηρό μήνυμα της Όλγας Κεφαλογιάννη και ο πανικός της ΝΔ για πρόταση μομφής

Το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, προβληματίζει το Μαξίμου αλλά και τους βουλευτές της ΝΔ. Προβληματισμός που από σήμερα το μεσημέρι παίρνει διαστάσεις πανικού μετά το ηχηρό μήνυμα της Όλγας Κεφαλογιάννη με παραλήπτες στο Μαξίμου.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επαναλειτουργία της Βουλής, οπότε η πολιτική αντιπαράθεση για τις υποκλοπές θα κορυφωθεί, το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, προβληματίζει το Μαξίμου αλλά και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Κάποιοι “γαλάζιοι” θεωρούν ότι μία πρόταση μομφής μπορεί να αποτελέσει τελικά “δώρο” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θα αναγκάσει τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα να τον στηρίξει επισήμως, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολη απόφαση για ένα βουλευτή να καταψηφίσει την κυβέρνηση του.

Μέχρι να… ανοίξει το “δώρο” όμως, το Μαξίμου θα περάσει στιγμές αγωνίας ψάχνοντας τι θα πράξουν οι βουλευτές. Εκτός από την καταψήφιση άλλωστε υπάρχει και η πιο light επιλογή της αποχής, η οποία όμως και πάλι επιφέρει πολιτικές συνέπειες. Το κυριότερο δε πολιτικό ζήτημα είναι τι θα πράξουν σε μία πρόταση μομφής οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Καραμανλής σημειωτέον ότι στις 31 Αυγούστου θα μιλήσει στα Ανώγεια της Κρήτης σε εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Ο πραγματικός κίνδυνος όμως έρχεται από ένα άλλο παιδί της Κρήτης: την Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία έστειλε σαφές μήνυμα  με αφορμή φημολογίες περί αντικατάστασης της από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εν μέσω της αντιπαράθεσης για τις υποκλοπές.

Φημολογίες τις οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνε (αλλά ούτε και διέψευδε) το Μαξίμου, καθώς εξάλλου για την εξεταστική επιτροπή δε θα λάβει αποφάσεις ούτε θα συζητήσει καν η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά η Ολομέλεια της Βουλής.

Παρόλα αυτά η κ.Κεφαλογιάννη φρόντισε να διαμηνύσει ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης της από την επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε περίπτωση που το ζητήσει ο ίδιος ο βουλευτής για λόγους κωλύματος.

Ειδικότερα, η βουλευτής Α Αθήνας έκανε την εξής ανάρτηση στο facebook:

“Μια οφειλόμενη απάντηση, σε φήμες, δημοσιεύματα και «πληροφορίες».

Είμαι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από το 2015, έχοντας εκπληρώσει με απόλυτη συνέπεια τα βουλευτικά μου καθήκοντα, συμμετέχοντας συστηματικά και ενεργά σε αυτήν την τόσο σημαντική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χρειάστηκε μαζί με τους συναδέλφους μου της Κ.Ο. της ΝΔ να δώσουμε σκληρές και κρίσιμες μάχες ενάντια στον αυταρχισμό και την απέχθεια της τότε κυβέρνησης στον δημόσιο έλεγχο.

Θυμίζω κρίσιμα θεσμικά ζητήματα, που αφορούσαν από τη συστηματική υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών, μέχρι την προσπάθεια καθυπόταξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως ήταν η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών.

Κατά τη διάρκεια της παρούσας περιόδου έχω αδιάληπτη παρουσία στην επιτροπή, ακόμα και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μου ή και κατά την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό, μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου 2022. 

Οφείλω να θυμίσω ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον”.

Η προχθεσινή τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου έδωσε μάλιστα τροφή για σενάρια. Ωστόσο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τις δικές του πολιτικές απόψεις και μία ανοιχτή “βεντέτα” από παλιά με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Τις απόψεις αυτές βέβαια συμμερίζονται πολλοί στην καραμανλική και όχι μόνον πτέρυγα.

Στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα εξακολουθεί άλλωστε να επικρατεί σιωπηλός αναβρασμός για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και την υπόθεση Predator. Πολλοί βουλευτές μάλιστα παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι μία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα τους φέρει σε πολύ δύσκολη θέση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιλέξει τελικά το δρόμο αυτό για να μην “κλείσει” το θέμα με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αλλά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑμετα την προ ημερησίας θα συνεχίσει να κρατά την υπόθεση στην επικαιρότητα, ξεκινώντας έναν πόλεμο φθοράς, ενώ φυσικά η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να στρέψει τη συζήτηση στις παροχές της ΔΕΘ και στα εθνικά θέματα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago