Πολιτική

Παρακολουθήσεις: Πυκνώνουν οι πληροφορίες για νέα πολιτικά πρόσωπα υπό παρακολούθηση από ΕΥΠ-Μαξίμου

Νέες σημαντικές εξελίξεις που θέτουν ένα νέο πλαίσιο σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τόσο από την ΕΥΠ, όσο και με το κακόβουλο λογισμικό Pretador, σημειώνονται τις τελευταίες ώρες, γεγονός που εισάγει την πολιτική αντιπαράθεση σε κρίσιμη και πολύ έντονη περίοδο, από την προσεχή Δευτέρα που ανοίγει η Βουλή.

Η παρέμβαση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, από το Κομμένο της Άρτας, υπήρξε ηχηρή και έθεσε το πλέον σοβαρό πολιτικό ζήτημα των ημερών. Αυτό της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης του πρωθυπουργού (είτε γνώριζε, άρα εξ ορισμού υπάρχει, είτε, δεν γνώριζε, ως πολιτικός υπεύθυνος της λειτουργίας της ΕΥΠ). Ο κ. Παυλόπουλος είπε πως δεν νοείται μετάθεση της πολιτικής ευθύνης (στους παραιτηθέντες Γρ. Δημητριάδη και Π. Κοντολέοντα) και πρέπει να αναληφθεί εις το ακέραιο (από τον ίδιο τον πρωθυπουργό), επικαλούμενος την σχετική συνταγματική επιταγή.

Με ανάρτηση του ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης κάνει γνωστό ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola με δήλωση της στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico καταδίκασε τις υποκλοπές εναντίον ευρωνουλευτών. Ακόμα μια δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου κατά των σκοτεινών πρακτικών που αποκαλύπτονται και συνταράζουν τη πολιτική ζωή της χώρας.

«Μετά τις Ευρωομάδες της Αριστεράς και τον Σοσιαλιστών και ο εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  καταδικάζει τις παράνομες υποκλοπες κατά Ευρωβουλετή. με δήλωση στο έγινε POLITICOEurope. Σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός για την Κυβέρνηση Μητσοτακη. Καμμία ανοχή στο κουκούλωμα των παράνομων μεθοδεύσεων!» τονίζει σε ανάρτηση του ο κ. Παπαδημούλης.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση του Politico ο εκπρόσωπος της προέδρου απάντησε: Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι περήφανη για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ειδικοί της ΕΕ στον εντοπισμό του κακόβουλου λογισμικού Predator. «Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών των μελών είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη», είπε ο εκπρόσωπος στο Playbook. «Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο συμβαίνουν».

Η δεύτερη εξέλιξη έρχεται από το εξωτερικό και δη τα ευρωπαϊκά όργανα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα, καθώς η διεθνοποίηση του θέματος των υποκλοπών με τα επικριτικά δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών ΜΜΕ (New York Times, Washington Post, The Guardian, Politico, κ.ά) πλήττουν σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σε μια περίοδο, μάλιστα, σημαντικών αποφάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ενεργειακή κρίση, αλλά και στα εθνικά μας θέματα.

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Παράλληλα, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Ευρωπαίκή Αριστερά είναι πιθανό να καταθέσουν από κοινού πρόταση προς την Κομισιόν, με την οποία θα της ζητούν να παρέμβει δυναμικά σχετικά με την λειτουργία του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, και ειδικότερα σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ασκεί την επιρροή του στην ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια (PES) στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση πιέζει και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η παράμετρος αυτή ενοχλεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κάθε πλήγμα από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, δυσχεραίνει την θέση της χώρας και αποδομεί το διεθνές προφίλ που είχε κατορθώσει να φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα γίνουν γνωστά και άλλα πολιτικά πρόσωπα “υπό παρακολούθηση”;- Πληροφορίες για υπουργούς και δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Επί 4ωρο κατέθετε, επίσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης. “Δεν είμαι ο μόνος δημοσιογράφος που παρακολουθείται” -δήλωσε μετά την κατάθεση του.

Η εξέλιξη αυτή προστίθεται στην αποκάλυψη της “Καθημερινής” πως υπάρχουν στοιχεία για παρακολουθήσεις 7-8 (άλλες πηγές κάνουν λόγο για έως και 15 πρόσωπα) πολιτικών, ενώ ο Θανάσης Κουκάκης έβαλε και την διάσταση της παρακολούθησης περισσότερων δημοσιογράφων. Στο ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης μιας κατά παράδοση συντηρητικής και φίλα προσκείμενης στη Ν.Δ και τον πρωθυπουργό εφημερίδας αναφέρεται επίσης πως η χρήση του Predator από τις ελληνικές αρχές έγινε με την μέθοδο του outsourcing. To δημοσίευμα προκάλεσε αναστάτωση στους κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι διαπιστώνουν πως το θέμα δεν μπορεί να κοπάσει και αν ελεγχθεί επικοινωνιακά.

Προβληματίζει ιδιαίτερα, επίσης, η “λευκή απεργία” κορυφαίων στελεχών και υπουργών, που δεν εμφανίζονται στα κανάλια για να στηρίξουν την “γραμμή Μαξίμου”- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που και αυτοί διατυπώνουν τυπικό λόγο.

Πυκνώνουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για αναβρασμό στην Κ.Ο της Ν.Δ, ιδιαίτερα καθώς οι βουλευτές γίνονται δέκτες πιεστικών ερωτημάτων από τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, ενώ η ηχηρή διαφοροποίηση του βουλευτή Ηλείας Κ. Τζαβάρα έδωσε τον τόνο.

Το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι πως την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται πολιτικά “στα σχοινιά”, θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις; Δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς εάν όσα λέγονται -και θεωρούνται περίπου βέβαια- μπορούν να τεκμηριωθούν άμεσα. Η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε με την υπόθεση της παρακολούθησης Κουκάκη καθυστερεί, η “προσωπική” έρευνα Ντογιάκου έχει άλλο αντικείμενο (διαρροές από την ΕΥΠ), η δε τροπολογία του 2021 που δεν επιτρέπει την ενημέρωση -εκ των υστέρων- των θυμάτων παρακολούθησης δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν να σωστά νομικά, συνταγματικά και πολιτικά αντανακλαστικά.

Μεταξύ των προσώπων που φέρονται να έχουν παρακολουθηθεί αναφέρονται -στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία- και υπουργοί, ενώ στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχουν περιέλθει πληροφορίες για την παρακολούθηση και δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Επ΄ αυτού, ίσως τις επόμενες ημέρες υπάρξουν εξελίξεις.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago