Κοινωνική και οικονομική κρίση στην Τουρκία – Μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα

Η έκρηξη που συντελείται στην τουρκική κοινωνία, ως αποτέλεσμα της αυτοκαταστροφικής πολιτικής Ερντογάν με τα μικροπολιτικά του παιχνίδια με την τουρκική λίρα και την κεντρική τράπεζα της χώρας του, δείχνουν καθαρά ότι ένας εικοσαετής κύκλος σταθερότητας και σχετικής ανάπτυξης στην γειτονική χώρα ολοκληρώνεται στις επόμενες προεδρικές εκλογές, όπου εκτός μεγάλου απροόπτου, ο ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν θα καταποντιστεί.

Με δεδομένη την ένταση που καλλιέργησε η κυβέρνηση Ερντογάν με την Ελλάδα, από την επιχείρηση «εισβολής» μεταναστών από τον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 έως τα προκλητικά επεισόδια με το ΟρούτςΡέις να πλέει, δήθεν για «έρευνες» λίγο έξω από τα 6 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτωνκαι την επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού η κοινωνική έκρηξη στην Τουρκία δημιουργεί ισχυρούς πονοκεφάλους στην Ελλάδα. Είναι πλέον σαφές ότι οι επιλογές Ερντογάν να ανακάμψει πολιτικά και να έχει μια, έστω, αμυδρή ελπίδα επανεκλογής περιορίζονται δραματικά, αν δεν είναι μόνο μία: Η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, το οποίο μάλιστα θα χρεώσει στην ελληνική πλευρά και η εκ νέου εμφάνισή του στην τουρκική κοινή γνώμη ως του μεγάλου ηγέτη που «μεγαλώνει» την Τουρκία και προς δυσμάς.

Κύρια «εργαλεία» για μια τέτοια επιχείρηση εκ μέρους της Άγκυρας είναι το προσφυγικό- μεταναστευτικό, οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο και οι νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ που τώρα όμως, σε αντίθεση με τις σχεδόν καθημερινές μεγαλοστομίες των Τούρκων επί χρόνια, αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή από την ελληνική πλευρά λόγω ακριβώς της συγκυρίας.

Η Αθήνα καταγράφει αυτές τις πτυχές πολιτικής της Άγκυρας, ωστόσο δεν γνωρίζει πώς αυτός ο κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί. Ξέρει όμως ότι το ενδεχόμενο ενός αντιπερισπασμού στο Αιγαίο είναι ισχυρό. Οι μεταβλητές είναι ο χρόνος των εκλογών στην γείτονα (όλο και περισσότεροι πείθονται ότι έτσι όπως πάει ο Ερντογάν είναι αδύνατο να φτάσει στο συνταγματικό του όριο και να κάνει εκλογές του 2023), ο χρόνος αλλά κι ο τρόπος εκδήλωσης μιας πιθανής επιχείρησης δημιουργίας τετελεσμένων σε κάποιο από τα μέτωπα που έχει ανοίξει με την Ελλάδα.

Παράλληλα η Αθήνα παρακολουθεί τις διεργασίες στους κόλπους της τουρκικής αντιπολίτευσης, καθώς πιθανή πολυδιάσπασή της σε δυο ή τρεις υποψηφίους μπορεί να ανοίξει «παράθυρο ευκαιρίας» στον Ερντογάν.

 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago