Categories: Κόσμος

Χριστούγεννα φόβου και νέων μέτρων σε όλη την Ευρώπη – Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Επειγόντως μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητεί ο ECDC με την επικεφαλής του κέντρου να εκτιμά ότι η Ευρώπη περιμένει ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων της πανδημίας τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Μάλιστα η μία μετά την άλλη οι χώρες επιβάλουν περιορισμούς, ενώ σήμερα περιμένουμε τη Γαλλία.

Μετά την Αυστρία και η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε καθολικό lockdown για δύο εβδομάδες. Σήμερα και η Γαλλία ανακοινώνει νέα αυστηρότερα μέτρα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας να είναι ξεκάθαρος. «Πρέπει να σώσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις και να βγάλουμε τον χειμώνα». Σύμφωνα με πηγές στο Παρίσι, στο νέο πλέγμα μέτρων θα περικλείονται η καθολική επαναφορά της χρήσης μάσκας, η χρήση πιστοποιητικού Covid παντού και υποχρεωτική χορήγηση τρίτης δόσης, αρχικά, σε άτομα άνω των 40 ετών.

Τα πράγματα γενικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο αγριεύουν πολύ. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο ECDC ζητώντας επειγόντως μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με την επικεφαλής του κέντρου να εκτιμά ότι η Ευρώπη περιμένει ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων της πανδημίας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ανακοίνωση του  Βρυξελλών, προτρέπει με λίγα λόγια, να παρθούν μέτρα τώρα διότι διαφορετικά, και κατά τη διάρκεια, και μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή και τον Ιανουάριο, θα έχουμε ανεξέλεγκτη εκτόξευση της μετάλλαξης Δέλτα. Παράλληλα με τα μέτρα όμως πρέπει να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί το συντομότερο δυνατό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόλις το 66% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών. 

Η ραγδαία αύξηση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες έχει τρομάξει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες οι οποίες μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν τα Χριστούγεννα και αυτή τη χρονιά, επισπεύδουν η μία μετά την άλλη τη λήψη νέων μέτρων, ακόμη πιο αυστηρών ενάντια στον κορονοϊό. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, το σούπερ πράσινο πάσο έρχεται και η κατάσταση δυσκολεύει κι άλλο για τους ανεμβολίαστους στην Ιταλία. Από την ερχόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν με κορονοϊό θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό όχι μόνο για είσοδο σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς που χρησιμοποιούν καθημερινά. Στους ανεμβολίαστους θα επιτρέπεται να πηγαίνουν μόνο στις δουλειές τους με επίδειξη αρνητικού τεστ. Να σημειωθεί, ότι την επιβολή του σούπερ πράσινου πάσου στήριξαν σχεδόν όλες οι περιφέρειες της χώρας με στόχο να αποφευχθεί ένα νέο lockdown.

Στην Αυστρία, άδειασαν οι δρόμοι και οι αγορές στην μετά την επιβολή του νέου lockdown. Εκτός από εκείνους που αντιδρούν υπάρχουν και πολίτες που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άργησε πολύ, ενώ δύο ημέρες μετά την επιβολή των νέων μέτρων οι αυστριακές αρχές κατέγραψαν περισσότερα από 15.000 κρούσματα. Δηλαδή 5.000 περισσότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με σχεδόν 67.000 νέες μολύνσεις κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Γερμανία. Υπέρ ενός lockdown τάχθηκε το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» την ώρα που συναυλιακοί χώροι και αθλητικές εγκαταστάσεις μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα με στόχο την ενίσχυση των εμβολιασμών. Οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες αγορές δεν θα ανοίξουν, ενώ κάποιες άλλες κλείνουν μετά από λίγες μόνο μέρες λειτουργίας εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago