Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, έχουν γραφτεί πολλές αναλύσεις για τον αντίκτυπο του πολέμου και των κυρώσεων που ακολούθησαν στη ρωσική οικονομία. Στόχος των κυρώσεων είναι να «δαγκώσουν» την οικονομία, ωστόσο, τα στοιχεία απέδειξαν ότι «δαγκώνουν» αργά και την ίδια ώρα ο Πούτιν εκμεταλλεύεται την αντεπίθεσή του στο μέτωπο της ενέργειας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έρχεται συρρίκνωση για την οικονομίας της Ρωσίας. Σημαίνει ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από το αναμενόμενο.
Αν και η συρρίκνωση της οικονομίας αποδεικνύεται μέχρι στιγμής λιγότερο απότομη από ό,τι αναμενόταν αρχικά, η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει ότι η ύφεση θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρίμηνα και δεν αναμένει ανάκαμψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7% αυτό το τρίμηνο και πιθανώς ακόμη περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Εκτιμά ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο.
Παράλληλα, η αντιπαράθεση σχετικά με τις αποστολές ενέργειας στην Ευρώπη εγείρει νέους κινδύνους για την οικονομία. Οι μηνιαίες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει ότι η παραγωγή αργού στη Ρωσία θα μειωθεί περίπου 20% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
«Η ύφεση το 2022 θα είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση για τη νομισματική πολιτική αυτόν τον μήνα. «Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος των κλυδωνισμών της προσφοράς μπορεί να επεκταθεί περισσότερο με την πάροδο του χρόνου».
Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία στέλνει πίσω τη ρωσική οικονομία κατά τέσσερα χρόνια.
Η Ρωσία, μια οικονομία που ανέβαζε ταχύτητα στις αρχές του 2022 συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, αναφέρει το Bloomberg. Όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι του πρακτορείου, το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο, σημειώνοντας ετήσια πτώση 4,7%.
«Η οικονομία θα χάσει τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, επιστρέφοντας στο μέγεθος του 2018 το δεύτερο τρίμηνο. Αναμένουμε ότι η συρρίκνωση θα επιβραδυνθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο με τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική να υποστηρίζει τη ζήτηση. Ωστόσο, η οικονομία θα χάσει άλλο 2% το 2023, καθώς το ευρωπαϊκό εμπάργκο ενέργειας θα μειώσει τις εξαγωγές», εκτιμάει το Bloomberg Economics.
naftemporiki.gr