Ενέργεια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέο ιστορικό ρεκόρ για τις τιμές – Στα €600 το κόστος ρεύματος στη Γαλλία

Η εκτεταμένη ξηρασία που πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, προκάλεσε σήμερα την εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε νέα επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη. Εξάλλου, υπάρχει και το δεδομένο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της «σφιχτής» αγοράς φυσικού αερίου, καθώς οι ρωσικές ροές παραμένουν περιορισμένες σε ένα διάστημα που η περιοχή αγωνίζεται να «χτίσει» τα αποθέματα της για τον χειμώνα.

Τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς για το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία, που είναι ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης, σημείωσαν άλμα κατά 6,6% στο European Energy Exchange AG, με αποτέλεσμα οι τιμές να αγγίξουν το ποσό ρεκόρ των 455 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στα επίπεδα αυτά, που οι αναλυτές εκτιμούν πως ισούνται με τιμή στα 1.100 δολάρια για ένα βαρέλι πετρελαίου, είναι πλέον πέντε φορές πάνω από τα περσινά επίπεδα.

Τα αντίστοιχα γαλλικά συμβόλαια ανέβηκαν επίσης κατά 4% ξεπερνώντας τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνουν συνεχώς από τις αρχές της χρονιάς λόγω της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών του πολέμου, ακολουθώντας την εκτίναξη του κόστους του φυσικού αερίου. Όμως, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, με ξηρασία και συνεχόμενους καύσωνες, ήρθε να επιδεινώσει το τοπίο.

Οι καιρικές συνθήκες έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα

Στη Γαλλία, όπου τα ποτάμια έχουν «στεγνώσει», αρκετές πυρηνικές μονάδες έχουν τεθεί για λόγους ασφαλείας εκτός λειτουργίας (καθώς χρειάζονται άφθονο νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων), με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει πέσει σχεδόν στο μισό.

Στη Γερμανία, το πρόβλημα είναι διπλό. Από την μία είναι το τεράστιο πρόβλημα που προκαλεί η κάθετη πτώση της στάθμης του Ρήνου, που μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το κατώτερο όριο ασφαλείας, με αποτέλεσμα να απειλείται με διακοπή η εμπορική κίνηση στα νερά του. Στα εμπορεύματα που μετακινούνται μέσω του Ρήνου είναι και ενεργειακά προϊόντα, καύσιμα και βέβαια άνθρακας για τα θερμικά εργοστάσια. Ένα δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τους πολύ χαμηλούς ανέμους, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας πολλές ανεμογεννήτριες με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και η αιολική παραγωγή ρεύματος.

Ακόμη και στη Βρετανία, μπορεί μεγάλο τμήμα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος να προέρχεται από παράκτια αιολικά πάρκα και να στηρίζεται στις ενεργειακές πηγές της Βόρειας Θάλασσας, όμως η διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης σημαίνει πως η άνοδος των τιμών στην ηπειρωτική Ευρώπη ανεβάζουν το κόστος και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, χθες σε προειδοποίηση που εξέδωσε η National Grid ESO, επεσήμανε πως αν και για την ώρα η παραγωγή επαρκεί, έχουν στενέψει πλέον αισθητά τα περιθώρια μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα το χειμώνα.

«Η ιστορικά χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και τα χαμηλά αποθέματα νερού που μειώνουν και την υδροηλεκτρική παραγωγή σε όλη την Ευρώπη οδηγούν σε μια σημαντική πτώση των επιπέδων προσφοράς που μπορούν να αντικατασταθούν μόνο από πηγές όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο» εξηγεί ο Πατρίτσιο Αλβαρέζ της Bloomberg Intelligence, επισημαίνοντας πως την ίδια ώρα ο άνθρακας και το φυσικό αέριο έχουν πρόβλημα. Αυτό ανεβάζει τις τιμές και βέβαια «προσθέτει στην εξάρτηση (της Ευρώπης) από το φυσικό αέριο σε ένα διάστημα μειωμένης προσφοράς από τη Ρωσία».

Ειδήσεις σήμερα

Ο Ανδρουλάκης διέλυσε το μέτωπο «αντι ΣΥΡΙΖΑ» και «έκαψε τις γέφυρες» με Μητσοτάκη – Θα χτίσει νέες με τον Τσίπρα;

Άρειος Πάγος: Έρευνα για τις διαρροές και όχι για τις υποκλοπές ξεκίνησε ο Ντογιάκος – Κλήση Τέλλογλου για ένα tweet

Γιατί ο Ανδρουλάκης άφησε τις «θεσμικές ευγένειες» και εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago