Για περίπου τρεις κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο Τάσος Τέλλογλου με αφορμή το σκάνδαλο υποκλοπών. Ο δημοσιογράφος κλήθηκε μετά από πρόσφατη αναφορά του για το ενδεχόμενο παρακολούθησης του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Τάσος Τέλλογλου διευκρίνισε ότι δεν κατήγγειλε παρακολούθηση του πρωθυπουργού με το Predator, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι καταγγελίες δεν έχουν νόημα όσο δεν αλλάζει ο νόμος της ΝΔ με την οποία δεν επιτρέπεται να ενημερώνονται οι πολίτες την άρση του απόρρητου της επικοινωνίας τους.
Συγκεκριμένα, ο Τάσος Τέλλογλου ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι δεν κατήγγειλε παρακολούθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το λογισμικό Predator. «Υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα υλικά από το 2013» σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Το 2015 έγινε μία μεγάλη διαρροή στο WikiLeaks της ιταλικής εταιρείας Hackingteam με όλες τις διαπραγματεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση από 2013 έως το 2015. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013. Δεν αγοράστηκαν για λόγους που δεν ξέρω».
«Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 – 2018 αλλά δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρχει όσο υπάρχει ο νόμος του 2021 γιατί έχει αναδρομική ισχύ. Άρα αυτή η συζήτηση που κάνουμε είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει ο νόμος».
Μιλώντας για το Predator τόνισε ότι «δεν ήταν από την αρχή επιλογή να αγοραστεί. Οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν το Pegasus που όμως “κάηκε” μετά το 2018».
Ο Τάσος Τέλλογλου συνέχισε λέγοντας ότι δεν ξέρει αν η ΕΥΠ έχει το σύστημα Predator ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει τις υπηρεσίες με σειρές τηλεφώνων.
Σχετικά με τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, ο Τάσος Τέλλογλου επισήμανε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε συνδυασμός της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικού.
«Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το λινκ υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Όταν ο Κουκάκης έκανε καταγγελία για τη νόμιμη επισύνδεση, του έστειλαν και πάτησε το λινκ. Σταμάτησε η παρακολούθησή του», είπε ο δημοσιογράφος.
Παράλληλα ανέφερε ότι του ζητήθηκε από τον εισαγγελέα να ονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα. «Είπα ότι αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τις συνθέσεις των εταιρειών. Είναι γνωστό ποιοι είναι εκπρόσωπο αυτής της εταιρείας στην Ελλάδα. Είναι επίσης γνωστό μεταξύ της Intellexa και κάποιας εταιρείας που παίζει σημαντικό ρόλο στην προμήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχουν σχέσεις των μετόχων τους μεταξύ τους».
Τέλος, ο Τάσος Τέλλογλου ερωτηθείς σχετικά είπε πως έχει γίνει προσπάθεια παρακολούθησης μη πολιτικών προσώπων που όμως έχουν επιλέξει να μην το δημοσιοποιήσουν.
Washington Post: Μιλά για ελληνικό Watergate και στέλνει ομάδα δημοσιογράφων στην Ελλάδα για έρευνα
Υποκλοπές: Οι κινήσεις Μητσοτάκη για «συμψηφισμό στο ισοδύναμο» και παροχές για αλλαγή ατζέντας
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…