Για τις παρακολουθήσεις που προκάλεσαν πολιτικές αναταράξεις και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα, Δευτέρα (08/08) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δημόσια δήλωσή του, στον απόηχο των παραιτήσεων τόσο του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Η περιρρέουσα φημολογία θέλει στην επικείμενη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητείται συγνώμη από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ το κομβικό σημείο της πρωθυπουργικής δήλωσης θα εστιάζεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ενήμερος σχετικά με τη παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ, όταν ο τελευταίος ηταν μόνον ευρωβουλευτής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται από την αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταλογίζει στην κυβέρνηση χυδαίες διαρροές, μετά τις υπόνοιες του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού, την ίδια στιγμή που οι πρέσβεις της Αρμενίας και της Ουκρανίας διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου περί εμπλοκής τους στο θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα στις ανακοινώσεις της η κυβέρνηση αν και αναφέρει πως «έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης» επιμένει να αναφέρει ότι η διερεύνησή της θα γίνει «με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Διατυπώσεις που από τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ερμηνεύονται ως αξιοποίηση του ειδικού ρόλου της ΕΥΠ ως πρόφαση προκειμένου να μην πληροφορηθούν οι πολίτες το τι ακριβώς συνέβη. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση σημειώνει ότι «όσο και αν επιδιώκουν ορισμένοι δημιουργώντας σύγχυση να προκαλέσουν εντελώς ανυπόστατους συνειρμούς, οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης θα φανούν».
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, η κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά σε κάθε αίτημα της αντιπολίτευσης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Μιας επιτροπής που έχει ως θεσμικό αντικείμενο αποκλειστικά την διερεύνηση πολιτικών (και όχι ποινικών) ευθυνών. Επίσης αποδέχεται την συζήτηση της υπόθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό καθεστώς όμως ρήτρας εμπιστευτικότητας, όπως έγινε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής. Πάντως δεν γίνεται καμία αναφορά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει την υπαγωγή της κατευθείαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν επισήμως ζητήσει την κατάργηση τροπολογίας που ψηφίστηκε επί Ν.Δ και δίνει την δυνατότητα στην ΕΥΠ να πραγματοποιεί ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως όσον αφορά την λειτουργία της υπηρεσίας πληροφοριών η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια λειτουργίας στην Ευρώπη.
Παρακολουθήσεις: Για «μαφιόζικες» πρακτικές κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρας και Ανδρουλάκης
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…